Агнешко със зеленчуци по гръцки
Както и у нас, в Гърция агнешкото е на голяма почит през пролетта. Някои от рецептите на южната ни съседка, в които финото месо е главен ингредиент, са по-богати на зеленчуци от нашенските. Не пропускайте да опитате това чудесно ястие със средиземноморски ухания!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 агнешки пържоли
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на филии
- 2 глави финокио, нарязани на резени
- 2 стръка селъри, нарязани на кръгчета
- 3 скилидки чесън, нарязани на филийки
- 2 стръка риган или 1 ч. л. сушен
- 1 стрък розмарин
- 1 лимон
- 2 с. л. узо
- 250 мл телешки или зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
- за заливката:
- 500 г гъсто кисело мляко
- 1 връзка джоджен, ситно нарязан
-
1 белтък
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се обтрива със сол и пипер на вкус и се слага в сгорещения зехтин да се зачерви от двете страни. Отделя се настрани.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът, финокиото, селърито и чесънът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин. Добавят се риганът, розмаринът и лимонът, разрязан на четири. Разбърква се още 1 мин. Налива се узото и отново се разбърква.
- 3.
Зеленчуците се слагат на дъното на глинен съд, отгоре се подреждат пържолите. Залива се с бульона и се пече под капак или покрито с алуминиево фолио 60 - 80 мин. на 165° С. Съдът се отваря и се пече още 20 - 30 мин. на 200° С, докато сосът почти се изпари.
- 4.
За заливката млякото се разбива с джоджена и белтъка. Подправя се със сол и пипер на вкус и ястието се залива. Пече се още 15 - 20 мин., докато се зачерви.
- 5.
Ястието се сервира с пресен селски хляб и резени лимон.