Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко със зеленчуци по гръцки

Снимка за Агнешко със зеленчуци по гръцки
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Както и у нас, в Гърция агнешкото е на голяма почит през пролетта. Някои от рецептите на южната ни съседка, в които финото месо е главен ингредиент, са по-богати на зеленчуци от нашенските. Не пропускайте да опитате това чудесно ястие със средиземноморски ухания!
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 8 агнешки пържоли
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 2 глави лук, нарязани на филии
  4. 2 глави финокио, нарязани на резени
  5. 2 стръка селъри, нарязани на кръгчета
  6. 3 скилидки чесън, нарязани на филийки
  7. 2 стръка риган или 1 ч. л. сушен
  8. 1 стрък розмарин
  9. 1 лимон
  10. 2 с. л. узо
  11. 250 мл телешки или зеленчуков бульон
  12.  сол и черен пипер на вкус
  13. за заливката:
  14. 500 г гъсто кисело мляко
  15. 1 връзка джоджен, ситно нарязан
  16. 1 белтък
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се обтрива със сол и пипер на вкус и се слага в сгорещения зехтин да се зачерви от двете страни. Отделя се настрани.

  2. 2.

    В същата мазнина се слагат лукът, финокиото, селърито и чесънът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин. Добавят се риганът, розмаринът и лимонът, разрязан на четири. Разбърква се още 1 мин. Налива се узото и отново се разбърква.

  3. 3.

    Зеленчуците се слагат на дъното на глинен съд, отгоре се подреждат пържолите. Залива се с бульона и се пече под капак или покрито с алуминиево фолио 60 - 80 мин. на 165° С. Съдът се отваря и се пече още 20 - 30 мин. на 200° С, докато сосът почти се изпари.

  4. 4.

    За заливката млякото се разбива с джоджена и белтъка. Подправя се със сол и пипер на вкус и ястието се залива. Пече се още 15 - 20 мин., докато се зачерви.

  5. 5.

    Ястието се сервира с пресен селски хляб и резени лимон.


Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари