Агнешко с патладжани и маслини
Да се съчетават гъвкавата структура и дружелюбният характер на патладжаните с агнешко месо и млечен сос с джоджен е типично за Балканите, а участието на спанак, маслини и чедар прави тази рецептата модерна и космополитна.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 патладжана
- 4 с. л. олио
- 200 г спанак
- за пълнежа:
- 500 г агнешко месо, нарязано на съвсем дребни кубчета или смляно
- 2 с. л. олио
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 100 г маслини, нарязани на ивички
- 200 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 2 с. л. джоджен, нарязан на ситно
- 1 ч. л. риган
- 100 г сирене чедар, нарязано на тънки ивици
- за соса:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм. Поръсват се с 3-4 с. л. сол, покриват се с вода, разбъркват се и се оставят да постоят поне 30 мин. Измиват се, подсушават се и се намазват с олио от двете страни. Слагат се върху хартия за печене във фурна загрята до 210° С за 15 мин.
- 2.
Спаначените листа се попарват за 30 сек. във вряща подсолена вода и веднага се охлаждат с ледена вода. Подсушават се върху кухненска хартия.
- 3.
Олиото за пълнежа се загрява, в него се разбърква лукът за 2-3 мин. и се добавя месото. Подправя се на вкус и се разбърква, за да се позапържи 5-6 мин. Наливат се 200 мл гореща вода и се оставя да покъкри под капак, докато омекне. Добавят се доматите, маслините, риганът и джодженът и се оставя да поври открито, докато се изпари цялата течност.
- 4.
Върху всяко парче патладжан се слагат по едно листо спанак, резен чедар и по една лъжица от плънката. Завиват се стегнати рула и се подреждат едно до друго в тавичка с отвора нагоре.
- 5.
Брашното се запържва в загрятото масло и се добавя млякото. Разбърква се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се джодженът.
- 6.
Сосът се разпределя върху рулцата от патладжан и се запичат за 20 мин.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина