Агнешко с лимон и маслини
Интензивните аромат и вкус на агнешкото месо съвсем естествено изискват придружаващите ги продукти да имат подобни по сила характеристики. Затова цитрусовите плодове, маслините, аспержите и джодженът са верният избор. Лесно ще се убедите в това, когато приготвите тази уханна рецепта преди, по време или след наближаващия Гергьовден.
СъставНеобходими продукти за 4
- 800 г агнешко месо, нарязано на кубчета
- 2 с. л. MAGGI® Унисос
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 връзка пресен лук, нарязана на ситно
- 1 лимон
- 1 ч. ч. зелени маслини с бадеми
- 3 с. л. нарязан пресен джоджен
- 3 с. л. нарязан магданоз
- за гарниране:
- 500 г замразени или бланширани млади моркови
- 200 г замразени аспержи или зелен фасул
- 1 щипка захар
- 1 с. л. масло
- 50 мл сух вермут
- 50 мл портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се подправя с MAGGI® Унисос, поръсва се с брашното и се разбърква.
- 2.
Сгорещяват се маслото и зехтинът и в тях се слага да се зачерви месото от всички страни. Добавят се пресният лук, маслините и вермутът. Всичко се разбърква от време на време, докато остане на мазнина. Добавят се 1 ч. л. настъргана лимонова кора и 4 с. л. лимонов сок. Слагат се джодженът и магданозът.
- 3.
Сместа от месото и зеленчуците се разделя на четири и се поставя в центъра на 4 големи квадрата, изрязани от хартия за печене. Оформят се 4 пакетчета. Пекат се около 1 час върху тавичка в загрята на 160° С фурна.
- 4.
Морковите и аспержите се слагат в сгорещеното масло заедно със захарта. Подправят се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 3-4 мин., добавя се кората от портокал и се заливат с вермута и портокаловия сок. Разбъркват се още 4-5 мин. и се поръсват с копъра.