Агнешко с кайсии и кускус
В това ястие с арабски произход сочното агнешко месо е придружено с приятно кисели сушени кайсии и вкусен кускус. Немалко предимство е, че се приготвя бързо и лесно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за месото:
- 1 с. л. зехтин Classic
- 1 с. л. краве масло
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 500 г агнешко месо, нарязано на парчета
- 200 г сушени кайсии
- сол на вкус
- за кускуса:
- 250 г арабски кускус
- 250 мл вода
-
1 с. л. краве масло
½ ч. л. куркума - сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът и маслото се загряват и в тях се сипват кимионът и лукът. Запържват се 1-2 мин. и се добавя месото. Разбърква се 4-5 мин., добавя се сол на вкус и 250 мл гореща вода.
- 2.
След като покъкри 30 мин., се слагат кайсиите и се оставя да ври, без да се покрива. След 10 мин. се сваля от огъня.
- 3.
Докато месото ври, водата за кускуса се слага да заври заедно с маслото. Добавя се кускусът, посолява се, отстранява се от огъня и се оставя покрит за 3 мин. Разбърква се с вилица за да остане пухкав. Обърква се с месото и кайсиите, заедно с останалия сос. Поднася се поръсено с кайенски пипер.