Агнешко по марокански със зеленчуци и кускус
Мароканската кухня изобилства от вкусове и аромати и би задоволила дори най-претенциозния вкус. За да се уверите в това, не пропускайте да опитате агнешкото по марокански със зеленчуци и кускус на Виолета Шейтанова от merudia.bg.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г обезкостено агнешко месо от плешка или от бут
- 1 червена чушка
- 1 връзка пресен лук
- 2-3 моркова
- 250 г кускус
- 450 мл зеленчуков бульон
- 3 ч. л. рас ел ханут*
- черен пипер на вкус
- 2 с. л. масло
-
2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешкото месо се нарязва на хапки и се осолява. В тиган се загряват зехтинът с 1 с. л. масло и агнешкото месо се запържва. Малко преди да е готово, се добавят зеленчуците и се оставят да омекнат леко. Добавят се черен пипер и 2 ч. л. рас ел ханут. Агнешкото заедно със зеленчуците се прехвърля в гювеч или друг съд за печене, заливат с 250 мл бульон и се пече около 1 час на 160° С.
- 2.
Към кускуса се прибавя останалият рас ел ханут и 1 с. л. масло и се залива с 200 мл горещ зеленчуков бульон. Оставя се захлупен за около 15 мин. След това се разбърква с вилица, за да стане пухкав.
- 3.
Агнешкото месо и зеленчуците се поднасят върху кускуса.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина