Агнешко месо със зеленчуци
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г агнешко, шилешко или овнешко месо
- 3 едри патладжана
- 4 домата, обелени и нарязани на к убчета
- 50 мл олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 2 с.л. MAGGI Вълшебен вкус Универсална зеленчукова подправка
- 1 с.л. червен пипер
- 100 г настърган кашкавал
- черен пипер на вкус
- За сос бешамел:
- 40 г масло
- 2 с.л. брашно
- 400 мл прясно мляко
- индийско орехче на вкус
- сол, ядки и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на много ситно или се мели на кайма. Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 0.5 см. Поръсват се със сол и се оставят да престоят 30 мин., за да се отдели горчивият им сок. Измити, подсушени и намазани с олио от двете страни, се слагат в тавичка и се пекат във фурна, загрята до 230°С, докато станат златисти на цвят. Излишната мазнина по патладжаните се попива с кухненска хартия.
- 2.
В тиган се загряват 2 с.л. олио и се прибавят лукът и чесънът. Запържват се леко и се слага месото, бърка се на огъня 5 мин., прибавят се доматите, червеният пипер, подправя се с малко черен пипер. Оставя се да къкри 10 мин., прибавя се MAGGI Вълшебен вкус Универсална зеленчукова подправка, и се отстранява от котлона.
- 3.
В тавичка се подрежда един слой от патладжаните, по средата се слага месната смес, поръсва се с половината от кашкавала и се покрива с още един слой патладжани.
- 4.
Приготвя се бешамелът, като маслото се загрява в тиган, прибавя се брашното, леко се разбърква и по малко се слага горещото прясно мляко, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Овкусява се със сол, пипер и индийско орехче. В соса се слага и втората половина от кашкавала. Сосът се изсипва върху патладжаните и ястието се пече 45 мин. на 180°С. Ако има нужда, тавичката се покрива с алуминиево фолио.