Агнешко филе с бадемова коричка
Комбинацията от месо и ядки е изключително ефектна и сполучлива. В случая става въпрос за агнешко и бадеми, придружени с богат сос от зеленчуци, които придават на ястието приятна пролетна свежест.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г агнешко филе
- 1 ч. л. мащерка или чубрица
- ½ ч. ч. нарязани на ситно бадеми
- 4 филии хляб без брашно
- 125 г масло
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. мед
- за соса:
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- ½ глава лук, нарязан на ситно
- 1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
- 50 мл червено вино
- 400 мл агнешки или пилешки бульон
- 1 картоф
- 1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Бадемите се запичат в тиган, докато леко порозовеят. Средата на хляба се натрошава.
- 2.
В 100 г от маслото се прибавят мащерката, хлебните трохи, пресованият чесън и бадемите.
- 3.
В останалото масло филетата се запържват на силен огън около 5 мин.
- 4.
Запържените агнешки филета се намазват с мед и се покриват с бадемовата смес. Запичат се за 15 мин., докато кората порозовее.
- 5.
През това време се приготвя сосът. В маслото се запържват леко морковът, целината и лукът. Прибавят се доматът, виното и бульонът. Всичко се вари, докато сосът изври наполовина. Картофът се настъргва на ренде и се прибавя. Сосът отново се слага да ври 5 мин. на слаб огън. Когато е готов, се пасира и се подправя с черен пипер и сол, ако има нужда. Накрая се пуска бучица масло да ароматизира соса.
- 6.
Готовите филета се нарязват на порции и се сервират със соса.