Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко бутче в кора и репички с масло

Снимка за Агнешко бутче в кора и репички с масло
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Печенето в тестена кора е ефективен начин месото да запази своята сочност. А свежите репички в масло само допълват удоволствието от вкусното агнешко блюдо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кората:
  • 250 г смляна морска сол
  • 400 г кристална морска сол
  • 800 г бяло брашно
  • 2 белтъка
  • 400 мл хладка вода
  • по 2 стръка мащерка, розмарин, лавандула и салвия, едро нарязани
  • за месото:
  • 1 агнешко бутче, 0,800 – 1 кг, обезкостено
  • 2 с. л. зехтин
  • 6 филии ръчен бял хляб
  • 5 стръка магданоз
  • 3 стръка мащерка
  • 2 с. л. брашно
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  •  черен пипер
  • за соса:
  • 1 кг агнешки кости
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 200 мл бяло вино
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г студено масло
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • за гарниране:
  • 2 връзки свежи репички с листата
  • 2 с. л. масло

Начин на приготвяне

  • 1.

    За кората всички продукти се смесват в купа и се омесват на тесто. Увива се в найлонов плик и се оставя 2 часа в хладилника, за да се отпусне.

  • 2.

    Бутчето се поръсва със сол и пипер на вкус и се слага в загретия зехтин да се зачерви от всички страни.

  • 4.

    Соленото тесто се разточва на пласт от 1 см, върху него се слага месото и се увива в тестото, така че да се запечата плътно. Отгоре се намазва с разбитите яйце и жълтък, за да се запечата и да не излиза парата. Пече се 90 мин. във фурна, загрята на 200° С. Изважда се от фурната и се оставя да почива 20 мин.

  • 5.

    Кората се отделя и се нарязва на тънки парчета.

  • 6.

    Репичките се измиват, отрязва се коренчето, а листата се оставят и се подсушават. Може да се срежат наполовина. Изпържват се за кратко в сгорещеното масло и с тях се гарнира месото. Така стават много вкусни, с лек нюанс на горчица и ядки, без да губят свежестта си.

  • 7.

    За соса костите се запичат в тавичка на 220° С, докато силно се зачервят. Преместват се в тенджера. В тавичката от печенето на костите се слага лукът и се запържва, докато се зачерви. Сипва се виното и залепналите парченца се отделят с бъркане. След като течността изври наполовина, се добавят мащерката и чесънът и се заливат с 2 л вода. Течността се сипва при костите и се вари, докато останат 300 мл. Прецежда се и се слага на котлона. По желание може да се сгъсти леко с 1 ч. л. царевично нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, при непрекъснато разбъркване. 

Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари