Агнешко бутче в кора и репички с масло
Печенето в тестена кора е ефективен начин месото да запази своята сочност. А свежите репички в масло само допълват удоволствието от вкусното агнешко блюдо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 250 г смляна морска сол
- 400 г кристална морска сол
- 800 г бяло брашно
- 2 белтъка
- 400 мл хладка вода
- по 2 стръка мащерка, розмарин, лавандула и салвия, едро нарязани
- за месото:
- 1 агнешко бутче, 0,800 – 1 кг, обезкостено
- 2 с. л. зехтин
- 6 филии ръчен бял хляб
- 5 стръка магданоз
- 3 стръка мащерка
- 2 с. л. брашно
- 1 яйце
- 1 жълтък
- черен пипер
- за соса:
- 1 кг агнешки кости
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 200 мл бяло вино
- 2 стръка мащерка
- 2 скилидки чесън
- 50 г студено масло
- 1 ч. л. царевично нишесте
- за гарниране:
- 2 връзки свежи репички с листата
- 2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
За кората всички продукти се смесват в купа и се омесват на тесто. Увива се в найлонов плик и се оставя 2 часа в хладилника, за да се отпусне.
- 2.
Бутчето се поръсва със сол и пипер на вкус и се слага в загретия зехтин да се зачерви от всички страни.
- 4.
Соленото тесто се разточва на пласт от 1 см, върху него се слага месото и се увива в тестото, така че да се запечата плътно. Отгоре се намазва с разбитите яйце и жълтък, за да се запечата и да не излиза парата. Пече се 90 мин. във фурна, загрята на 200° С. Изважда се от фурната и се оставя да почива 20 мин.
- 5.
Кората се отделя и се нарязва на тънки парчета.
- 6.
Репичките се измиват, отрязва се коренчето, а листата се оставят и се подсушават. Може да се срежат наполовина. Изпържват се за кратко в сгорещеното масло и с тях се гарнира месото. Така стават много вкусни, с лек нюанс на горчица и ядки, без да губят свежестта си.
- 7.
За соса костите се запичат в тавичка на 220° С, докато силно се зачервят. Преместват се в тенджера. В тавичката от печенето на костите се слага лукът и се запържва, докато се зачерви. Сипва се виното и залепналите парченца се отделят с бъркане. След като течността изври наполовина, се добавят мащерката и чесънът и се заливат с 2 л вода. Течността се сипва при костите и се вари, докато останат 300 мл. Прецежда се и се слага на котлона. По желание може да се сгъсти леко с 1 ч. л. царевично нишесте, разтворено в 1 с. л. студена вода. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, при непрекъснато разбъркване.