Агнешко бутче в кора
Макар и не велика, тази стъпка в страни от установените правила за печене на агнето спокойно би могла да се нарече революция, защото това е един чудесен начин да се почете някой от празниците, изискващи трапезното присъствие на агнешко месо с нещо "по-така".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 агнешко или шилешко бутче
- 50 г меко масло
- 2 скилидки чесън
- 500 г бутертесто или готово маслено тесто
- 350 г сурова наденица
- 1 яйце
- 400 мл бяло вино
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чесънът се нарязва на малки пръчици. Месото се набожда с остър нож и в получените дупчици се набожда чесънът. Поръсва се със сол и пипер, слага се в тавичка и се намазва с маслото. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С, като по време на печенето се залива с виното и се обръща.
- 2.
През това време наденицата се обелва и вътрешността й се намачква. Изпеченото бутче се покрива с месото на наденицата и се увива в разточеното бутертесто. Краищата му се залепват с вода. Отгоре се намазва с разбитото яйце и се пече още 30 мин. в загрята фурна, докато хване златиста коричка.
Идея:
Бутчето може да се гарнира със задушен грах със сметана и сотирани картофи.