Агнешко бутче с розмарин и чесън
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за бутчето:
- 2 - 2,5 кг агнешко бутче с кост или около 2 кг обезкостено
- 5-6 скилидки чесън, пресован
- 1 с. л. едро смляна морска сол
- 1-2 клонки пресен розмарин
- 1 с. л. сух розмарин
- ¼ чаша студено пресован зехтин
- 1 ч. л. едро смлян пипер меланж, или черен пипер
- 2 - 2½ чаши вода
- за гарнитурата:
- 1 кг пресни картофи
- ½ ч. л. едро смляна морска сол
- ¼ ч. л. едро смлян пипер меланж или черен пипер
- 1-2 с. л. студено пресован зехтин
- ½ лимон, на резенчета
- листа от зелена салата
- клонка чери домати
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 180º C или до 160º C с вентилатор.
- 2.
Агнешкото бутче се измива, почиства се и се оставя да се отцеди от водата върху решетка или кухненска хартия.
- 3.
В малка купа се смесват добре пресованият чесън, солта, пресният и сухият розмарин и зехтинът.
- 4.
Бутчето се пробожда с остър нож от всички страни, за да може месото да се овкуси по-добре при печенето. Натрива се щедро със зехтиновата паста, като леко се масажира, за да полепне маринатата по месото.
- 5.
Маринованото агнешко бутче се слага в подходяща тава за печене. Добавя се водата и месото се поръсва с едро смления пипер. Покрива се с алуминиево фолио. Фурната се намалява до 130º C или 110º С с вентилатор и ястието се пече на бавен огън в продължение на 4 часа. След това фурната се усилва до 200º С или 180º С с вентилатор и фолиото се маха. Пече се още 1 - 1,5 часа или докато получи златиста препечена коричка, като от време на време се полива със соса от печенето.
- 6.
Пресните картофи се измиват с четка, без да се белят, набождат се с вилица и се разпределят на един слой в покрита с хартия за печене плитка тава. Поръсват се с 1-2 с. л. студено пресован зехтин, ½ ч. л. едро смляна морска сол, ¼ ч. л. едро смлян пипер меланж или черен пипер. Овкусените картофи се слагат във фурната да се пекат заедно с месото. Картофите се пекат около 35-40 мин. или докато коричката им се препече.
- 7.
След като се извади от фурнатаq месото се оставя да отпочине 10 мин. в тавата, върху решетка. Бутчето се поднася цяло или нарязано, върху листа от зелена салата, заедно с пресните картофи, като леко се поръсва със соса от печенето. Сосът може да се поднесе и отделно. Към гарнитурата се добавят чери доматите и резените лимон. Сервира се с пролетната салата с ягоди и козе сирене.