Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко бутче с розмарин и чесън

Снимка за Агнешко бутче с розмарин и чесън
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за бутчето:
  • 2 - 2,5 кг агнешко бутче с кост или около 2 кг обезкостено
  • 5-6 скилидки чесън, пресован
  • 1 с. л. едро смляна морска сол
  • 1-2 клонки пресен розмарин
  • 1 с. л. сух розмарин
  • ¼ чаша студено пресован зехтин
  • 1 ч. л. едро смлян пипер меланж, или черен пипер
  • 2 - 2½ чаши вода
  • за гарнитурата:
  • 1 кг пресни картофи
  • ½ ч. л. едро смляна морска сол
  • ¼ ч. л. едро смлян пипер меланж или черен пипер
  • 1-2 с. л. студено пресован зехтин
  • ½ лимон, на резенчета
  •  листа от зелена салата
  •  клонка чери домати

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява до 180º C или до 160º C с вентилатор.

  • 2.

    Агнешкото бутче се измива, почиства се и се оставя да се отцеди от водата върху решетка или кухненска хартия.

  • 3.

    В малка купа се смесват добре пресованият чесън, солта, пресният и сухият розмарин и зехтинът.

  • 4.

    Бутчето се пробожда с остър нож от всички страни, за да може месото да се овкуси по-добре при печенето. Натрива се щедро със зехтиновата паста, като леко се масажира, за да полепне маринатата по месото.

  • 5.

    Маринованото агнешко бутче се слага в подходяща тава за печене. Добавя се водата и месото се поръсва с едро смления пипер. Покрива се с алуминиево фолио. Фурната се намалява до 130º C или 110º С с вентилатор и ястието се пече на бавен огън в продължение на 4 часа. След това фурната се усилва до 200º С или 180º С с вентилатор и фолиото се маха. Пече се още 1 - 1,5 часа или докато получи златиста препечена коричка, като от време на време се полива със соса от печенето.

  • 6.

    Пресните картофи се измиват с четка, без да се белят, набождат се с вилица и се разпределят на един слой в покрита с хартия за печене плитка тава. Поръсват се с 1-2 с. л. студено пресован зехтин, ½ ч. л. едро смляна морска сол, ¼ ч. л. едро смлян пипер меланж или черен пипер. Овкусените картофи се слагат във фурната да се пекат заедно с месото. Картофите се пекат около 35-40 мин. или докато коричката им се препече.

  • 7.

    След като се извади от фурнатаq месото се оставя да отпочине 10 мин. в тавата, върху решетка. Бутчето се поднася цяло или нарязано, върху листа от зелена салата, заедно с пресните картофи, като леко се поръсва със соса от печенето. Сосът може да се поднесе и отделно. Към гарнитурата се добавят чери доматите и резените лимон. Сервира се с пролетната салата с ягоди и козе сирене.


Подходящи типове вина
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари