Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко бутче с ароматен млечен сос

Снимка за Агнешко бутче с ароматен млечен сос
140
Време за приготвяне: 140 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В тази рецепта крехкото агнешко месо е в ароматната компания на млечен сос с множество подправки – канела, джинджифил, кориандър, кимион, куркума. Препоръчваме ви да приготвите ястието с цялото му богатство от съставки, като не се лишавате и от финалния акцент – хрупкави запечени бадеми.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 агнешко бутче, около 2 кг
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • ½ зелена люта чушка, по желание
  • 2 см пресен джинджифил
  • 400 г кисело мляко
  • 1 с. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. синап на зърна
  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. сол
  • 4 с. л. олио
  • 5-6 зрънца карамфил
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 ч. л. кардамон на зърна
  • 1 с. л. печени бадеми

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В дълбока купа се смесват млякото, лукът, чесънът, чушката, джинджифилът, синапът, кориандърът, кимионът, куркумата и солта. Сместа се пасира.

  2. 2.

    На бутчето се правят няколко дълбоки нареза, които се напълват с млечната смес. С останалата марината се намазва отгоре. Месото се увива във фолио и се оставя да се маринова за една нощ в хладилника.

  3. 3.

    Олиото се загрява и в него се слагат зърната пипер, карамфил и кардамон. Щом станат ароматни, олиото и подправките се поръсват върху бутчето.

  4. 4.

    Маринованото месо се оставя около 1 час на стайна температура, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С около 1 час 45 мин. След това се маха фолиото и се допича на 170°С, докато се зачерви още 15-20 мин.

  5. 5.

    Сервира се поръсено със запечените бадеми.


Подходящи типове вина
Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари