Агнешко бутче с ароматен млечен сос
В тази рецепта крехкото агнешко месо е в ароматната компания на млечен сос с множество подправки – канела, джинджифил, кориандър, кимион, куркума. Препоръчваме ви да приготвите ястието с цялото му богатство от съставки, като не се лишавате и от финалния акцент – хрупкави запечени бадеми.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 агнешко бутче, около 2 кг
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън
- ½ зелена люта чушка, по желание
- 2 см пресен джинджифил
- 400 г кисело мляко
- 1 с. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. синап на зърна
- 1 с. л. смлян кимион
- 1 ч. л. куркума
- 1 ч. л. сол
- 4 с. л. олио
- 5-6 зрънца карамфил
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. кардамон на зърна
- 1 с. л. печени бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
В дълбока купа се смесват млякото, лукът, чесънът, чушката, джинджифилът, синапът, кориандърът, кимионът, куркумата и солта. Сместа се пасира.
- 2.
На бутчето се правят няколко дълбоки нареза, които се напълват с млечната смес. С останалата марината се намазва отгоре. Месото се увива във фолио и се оставя да се маринова за една нощ в хладилника.
- 3.
Олиото се загрява и в него се слагат зърната пипер, карамфил и кардамон. Щом станат ароматни, олиото и подправките се поръсват върху бутчето.
- 4.
Маринованото месо се оставя около 1 час на стайна температура, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С около 1 час 45 мин. След това се маха фолиото и се допича на 170°С, докато се зачерви още 15-20 мин.
- 5.
Сервира се поръсено със запечените бадеми.