Агнешки ущипци с ментови чушки
Тази рецепта е вдъхновена от братската сръбска кухня, но в нея шеф Александър Кънев от столичния ресторант Преди 10 е вложил едно общобалканско въображение, а също и много аромат и вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г агнешка кайма
- 200 г чушки сиврия, нарязани на ситно
- 1 връзка прясна мента, нарязана на ситно
- 1 връзка пресен чесън, нарязан на ситно
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 100 г краве сирене, натрошено
- 50 г сушени домати, нарязани на ситно
- 2 г розов пипер, смлян
- 2 с. л. зехтин
- 20 г масло
- черен пипер, сол
Начин на приготвяне
- 1.
От каймата, половината от чушките, ментата, чесъна, лука и цялото сирене се замесва смес, която се оставя да отлежи 1 час в хладилника.
- 2.
За соса в тиган с малко сгорещен зехтин се разбъркват останалите чушки, лук и чесън, заедно със сушените домати, розовия пипер и останалата мента.
- 3.
От каймата се оформят ущипците - с големина на орех, но леко удължени като вретено и щипнати от двете страни. Подреждат се в тавичка и се запичат на 250˚ С за 15 - 20 мин. След като се извадят, се добавя маслото. Слагат се в чиния и се заливат с ментовите чушки.