Агнешки тажин
Тажинът е уникален за Северна Африка глинен съд с плитка долна част и островърх капак, в който едноименното ястие се готви дълго време на слаб огън. Обикновено за тези гозби се използва агнешко месо и много зеленчуци, точно както е в нашето изкусително предложение за вашата трапеза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г агнешко месо от бута
- 3 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 щипка канела
- 1 к. л. смлян кимион
- ¾ к. л. смлян бахар
- 1 к. л. смлян кориандър
- 1 к. л. черен пипер
- 400 г домати
- 500 мл телешки бульон
- 250 г сварен нахут от консерва или сварен зрял фасул
- 3 средни картофа, обелени и нарязани на едри кубчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 4-6 фурми или сушени сини сливи, нарязани на ситно
- 1 с. л. нишесте
- варен ориз за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на кубчета. Олиото се сгорещява и в него се запържва леко месото. Изважда се и се прибавят лукът и подправките. Разбърква се, докато лукът омекне.
- 2.
Доматите се обелват и се нарязват на ситно.
- 3.
В глинен или друг огнеупорен съд се нареждат месото, лукът с подправките, морковите, картофите, фурмите и нахутът. Всичко се залива с бульона и доматите. Ястието се слага де се пече на 180°С около 60 мин., или докато месото омекне.
- 4.
Нишестето се разтваря в 2 с.л. вода и се слага, за да сгъсти ястието. Разбърква се на огъня още 2-3 мин. Сервира се с варен ориз.
Съвет: Ако използвате сух нахут, първо го накиснете за няколко часа в студена вода и след това го сварете за 30-40 мин.