Агнешки стек със сирене и розмарин
Апетитно и свежо ястие, подходящо за предстоящите празници. Ароматното агнешко е интересно съчетано със сирене, домати и печена чушка, а гарнитурата от тиквички придава завършен вид на цялата композиция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 агнешки пържоли от бута
- 4 с. л. зехтин
- 200 г сирене тип Дунавия
- 2 домата, нарязани на малки кубчета
- 1 печена червена чушка, нарязана на ситно
- 2 стръка розмарин
- 1-2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 500 г тиквички
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пържолите се посоляват, поръсват се с черен пипер и се намазват със зехтин. Пекат се на грил или грил-тиган по 3 мин. от всяка страна.
- 2.
Сиренето се нарязва на малки кубчета и се разбърква леко с доматите, зехтина, чушката и розмарина, нарязан на ситно. Всеки стек се покрива с 1-2 лъжици от сместа и се слага за 4-5 мин. във фурната.
- 3.
Тиквичките за гарнитурата се нарязват на кубчета, потопяват се за 1 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се добре и се смесват още горещи със заквасената сметана и копъра. Подправят се на вкус.
Съвет: Ако обичате месото по-препечено, поставете пържолите във фурната за 15 мин. без сместа от сирене и след това ги гарнирайте.