Агнешки сметанов пай
Този богат и щедър пай разкрива поредната доза от несъмнения потенциал на агнешкото, като го комбинира с мекия вкус на сметаната и класическите партньори на това месо - зеления лук и пресния джоджен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 125 г меко масло
- 300 г заквасена сметана
- 1 яйце
- 2 ч. ч. брашно с набухватели или 2 ч.ч. обикновено бяло брашно с 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- за месото:
- 3 с. л. олио
- 1 глава лук, голяма, нарязана на полумесеци
- 1½ с. л. червен пипер
- 2 с. л. брашно
- 500 г агншки бут, нарязан на малки кубчета
- 3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- 100 мл червено вино
- 3 с. л. гъсто кисело мляко или сметана
- 1 с. л. нарязан на ситно джоджен
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се разбиват маслото със сметаната, солта и яйцето и се обърква на меко тесто с брашното.
- 2.
Тестото се разстила по дъното и стените на по-висока огнеупорна форма за печене с вместимост около 2 л, намазана с масло.
- 3.
Смесват брашното и червеният пипер. Слага се подсушеното агнешко месо и се разбърква. Месото се изважда и се изтупва от излишното брашно.
- 4.
В сгорещеното олио се запържва леко лукът и се прибавя месото. Разбърква се 3-4 мин. Слагат се доматеното пюре, виното, MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки и 100 мл вода. След като поври 20-30 мин., ястието се отстранява от огъня и в него се разбъркват пресният лук и киселото мляко. Подправя се с джоджена.
- 5.
Месото се изсипва в приготвената кора, покрива се с алуминиево фолио и се пече 30 мин. Отстранява се фолиото и се допича още 10 мин.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина