Агнешки шишчета с шафранов ориз
Щипка от най-скъпата подправка в света превръща ориза от обикновено ядене в произведение на изкуството. А когато той върви в компанията на щедро овкусено агнешко месо, се получава ястие, което в никакъв случай не бива да пропускате.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 700 г смляно агнешко месо
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 щипка канела
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. кориандър
- 1 червена чушка, нарязана на квадратчета
- 1 зелена чушка, нарязана на квадратчета
- 4 с. л. олио
- 8 бамбукови шишчета или стръкове лимонова трева
- магданоз за гарниране
- за ориза:
- 400 г ориз басмати
- 1 щипка шафран
- за соса:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 с. л. нарязан пресен джоджен
- 2 с. л. нарязана краставица
- щипка кимион
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре. Покрива се с 2 ½ ч.ч. вода, добавя се шафранът и се слага да заври. Покрива се и се оставя да къкри около 10 мин. Котлонът се изключва и се оставя да постои още 10 мин.
- 2.
Месото се омесва с чесъна, кората и сока от лимон, канелата, кориандъра, кимиона и черния пипер. Меси се поне 10 мин. Оформя се на 8 топки.
- 3.
Всяка топка се нанизва на бамбуково шишче, като се стисва, за да прилепне добре. В началото и в края на всяко шишче се слага по парче чушка. Намазва се с олио.
- 4.
Шишчетата се пекат на загрят грил или грил-тиган около 4 мин. от всяка страна.
- 5.
Сосът се приготвя, като се смесват всички съставки и се подправя със сол на вкус.
- 6.
Сервират се с ориза и соса, поръсени с магданоз.