Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки шишчета с шафранов ориз

Снимка за Агнешки шишчета с шафранов ориз
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Щипка от най-скъпата подправка в света превръща ориза от обикновено ядене в произведение на изкуството. А когато той върви в компанията на щедро овкусено агнешко месо, се получава ястие, което в никакъв случай не бива да пропускате.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 700 г смляно агнешко месо
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 щипка канела
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. кориандър
  • червена чушка, нарязана на квадратчета
  • зелена чушка, нарязана на квадратчета
  • 4 с. л. олио
  • бамбукови шишчета или стръкове лимонова трева
  •  магданоз за гарниране
  • за ориза:
  • 400 г ориз басмати
  • 1 щипка шафран
  • за соса:
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 с. л. нарязан пресен джоджен
  • 2 с. л. нарязана краставица
  • щипка кимион
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива добре. Покрива се с 2 ½ ч.ч. вода, добавя се шафранът и се слага да заври. Покрива се и се оставя да къкри около 10 мин. Котлонът се изключва и се оставя да постои още 10 мин.

  2. 2.

    Месото се омесва с чесъна, кората и сока от лимон, канелата, кориандъра, кимиона и черния пипер. Меси се поне 10 мин. Оформя се на 8 топки.

  3. 3.

    Всяка топка се нанизва на бамбуково шишче, като се стисва, за да прилепне добре. В началото и в края на всяко шишче се слага по парче чушка. Намазва се с олио.

  4. 4.

    Шишчетата се пекат на загрят грил или грил-тиган около 4 мин. от всяка страна.

  5. 5.

    Сосът се приготвя, като се смесват всички съставки и се подправя със сол на вкус.

  6. 6.

    Сервират се с ориза и соса, поръсени с магданоз.


Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари