Агнешки ребърца с шамфъстък и кътък
Съчетаването на агнешко месо с млечни продукти и зелени листа придава на ястията особена свежест и чудесна хармония между маслените и месните аромати.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 1 агнешко гръбче с 4 ребърца от
- ½ ч. л. розмарин, ситно нарязан
- ½ ч. л. мащерка
- ½ ч. л. смлян зелен пипер
- 1 с. л. зехтин
- ½ ч. л. морска сол
- за пълнежа:
- 100 г рукола или спанак
- 100 г кътък или крем-сирене
- 1 малка скилидка чесън
- 1 с. л. зехтин
- за коричката:
- 100 г шамфъстък
- 50 г трохи от бял хляб
- 1 ч. л. брашно
- 1 жълтък
- сол и пипер на вкус
- за гарниране:
- 400 г дребни пресни картофи
- 4 с. л. зехтин
- 10 скилидки чесън
- 3 стръка мащерка
- 2 с. л. масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
С помощта на здрав и остър нож се отрязва гръбначната кост от двете страни, там, където се съединява с ребрата. Около 3 см от краищата на ребърцата се почистват от месото. В хаванче се стриват розмаринът, мащерката, зеленият пипер, солта и зехтинът. Месото се обтрива със сместа и се оставя 2 часа на студено.
- 2.
За пълнежа зехтинът се сгорещява, слага се скилидката чесън, разбърква се и се добавя руколата. Разбърква се, докато завехне, и веднага се маха от огъня. Разбърква се с кътъка. В средата на котлетчетата се прави разрез, който се напълва със сместа.
- 3.
Котлетите се слагат да се зачервят от двете страни в тиган с 3 с. л. загрят зехтин.
- 4.
Шамфъстъкът се счуква и се смесва с трохите и сол и пипер на вкус.
- 5.
Жълтъкът се разбърква с брашното и запържените котлети се намазват с него. Овалват се в шамфъстъка. Запичат се 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 180° С.
- 6.
Картофите се измиват и се срязват на две. Загрява се тиган - чугунен или с незалепващо покритие, слага се зехтинът, сипват се картофите и се разбъркват, докато се зачервят. Добавят се чесънът, мащерката и маслото. Огънят се намалява максимално и картофите се покриват с лист хартия за печене, изрязан с диаметъра на тигана. Задушават се 10 мин., отцеждат се от мазнината, подправят се със сол и пипер и се поднасят.