Агнешки кюфтенца със спанак и пресни картофи
В България ястията от агнешко мляно месо незаслужено не са твърде популярни. Те се приготвят сравнително лесно и чудесно включват вкусни съставки като шам фъстъk и сушени кайсии. Точна като в тази ароматна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г агнешко месо, смляно
- 2 сушени кайсии, ситно нарязани
- 1 с. л. коняк
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 1 стрък пресен чесън, ситно нарязан
- 2 с. л. кедрови ядки или шамфъстък, леко запечени
- 1 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- ½ ч. л. сушен джоджен или нарязана прясна мента
- 1 яйчен белтък
- листа от спанак, лапад или млади липови листа
- 60 мл мек зехтин
- сол на вкус
- за гарниране:
- 800 г пресни картофи
- 2 дафинови листа
- 12 скилидки чесън, необелени
- 2 глави червен лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. листа от мащерка, прясна
- ½ ч. л. млян кимион
- 6 с. л. зехтин
- лют сос и сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кайсиите се заливат с коняка и се оставят да се мариноват за 1 час.
- 2.
Омесва се кайма от месото, кайсиите, лука, чесъна, ядките, сметаната, пипера, джоджена и разбития на пяна белтък. Посолява се на вкус. Оформя се на 8 топки.
- 3.
Листата се бланшират за няколко секунди в подсолена вода и се подсушават с кухненска хартия. Постилат се по дъното и стените на намаслени купички. Отгоре се слагат топките месо и се завиват с листата. Всяка топка се залива с по 1 с. л. зехтин и се пекат 20 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 4.
Картофите се пускат в 2 л вряща подсолена вода, в която са сложени дафиновите листа. Оставят се да врат 10 мин., изваждат се и се подсушават. Горещи се слагат в тава и се объркват с всички останали съставки. Слагат се в загрята фурна на 200° С за 30 - 40 мин., като се разбъркват 2 пъти.
- 5.
Кюфтенцата се сервират разрязани наполовина, гарнирани с картофите.