Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки кюфтенца със спанак и пресни картофи

Снимка за Агнешки кюфтенца със спанак и пресни картофи
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В България ястията от агнешко мляно месо незаслужено не са твърде популярни. Те се приготвят сравнително лесно и чудесно включват вкусни съставки като шам фъстъk и сушени кайсии. Точна като в тази ароматна рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 г агнешко месо, смляно
  2. 2 сушени кайсии, ситно нарязани
  3. 1 с. л. коняк
  4. 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
  5. 1 стрък пресен чесън, ситно нарязан
  6. 2 с. л. кедрови ядки или шамфъстък, леко запечени
  7. 1 с. л. заквасена сметана
  8. 1 ч. л. смлян шарен пипер
  9. ½ ч. л. сушен джоджен или нарязана прясна мента
  10. 1 яйчен белтък
  11.  листа от спанак, лапад или млади липови листа
  12. 60 мл мек зехтин
  13.  сол на вкус
  14. за гарниране:
  15. 800 г пресни картофи
  16. 2 дафинови листа
  17. 12 скилидки чесън, необелени
  18. 2 глави червен лук, нарязан на полумесеци
  19. 2 с. л. лимонов сок
  20. 1 ч. л. червен пипер
  21. 1 ч. л. сушен риган
  22. 1 ч. л. листа от мащерка, прясна
  23. ½ ч. л. млян кимион
  24. 6 с. л. зехтин
  25.  лют сос и сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кайсиите се заливат с коняка и се оставят да се мариноват за 1 час.

  2. 2.

    Омесва се кайма от месото, кайсиите, лука, чесъна, ядките, сметаната, пипера, джоджена и разбития на пяна белтък. Посолява се на вкус. Оформя се на 8 топки.

  3. 3.

    Листата се бланшират за няколко секунди в подсолена вода и се подсушават с кухненска хартия. Постилат се по дъното и стените на намаслени купички. Отгоре се слагат топките месо и се завиват с листата. Всяка топка се залива с по 1 с. л. зехтин и се пекат 20 мин. във фурна, загрята до 200° С.

  4. 4.

    Картофите се пускат в 2 л вряща подсолена вода, в която са сложени дафиновите листа. Оставят се да врат 10 мин., изваждат се и се подсушават. Горещи се слагат в тава и се объркват с всички останали съставки. Слагат се в загрята фурна на 200° С за 30 - 40 мин., като се разбъркват 2 пъти.

  5. 5.

    Кюфтенцата се сервират разрязани наполовина, гарнирани с картофите.


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари