Агнешки кюфтенца
Колкото и да е невероятно понякога част от печеното агнешко изостава в хладилника, но с тази рецепта лесно ще превърнете студеното месо в ароматни кюфтенца, гарнирани с екзотичен и пикантен доматен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г сварено или печено агнешко месо
- 2 с. л. масло
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 1 с. л. къри
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 с. л. запечен кедрови ядки
- 1 с. л. стафиди, по желание
- 2 с. л. брашно за паниране
- 1 яйце
- ½ ч. ч. галета
- 200 мл олио за пържене
- за доматеното чатни:
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 800 г консервирани домати
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. ябълков оцет
- ½ ч. л. чили, по желание
- 2 с. л. стафиди
-
½ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва и се слага да се смели в кухненски робот.
- 2.
В сгорещеното масло се слага лукът и се разбърква, докато се зачерви. Добавя се кърито и сол на вкус, разбърква се и се налива млякото. Разбърква се, докато се сгъсти.
- 3.
Месото се смесва с къри соса и стафидите. Оформят се малки кюфтенца. Овалват се последователно в брашно, разбито яйце и галета. Слагат се във фризера за 20 мин., за да се стегнат.
- 4.
Всички продукти за чатнито се смесват и се слагат на котлона на умерен огън за около 30 мин. Бърка се от време, за да не загори. Сосът трябва да се сгъсти.
- 5.
Кюфтенцата се пържат в сгорещеното олио, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят. Поднасят се горещи, гарнирани с доматеното чатни.