Агнешки котлети със зеленчукови брускети
Агнешките котлети, освен че са един от най-вкусните месни продукти, са и с много привлекателен външен вид. Визуалната им и ароматна изява в това ястие забележително се подсилват от симпатичните и многоцветни брускети със зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за котлетите:
- 12 малки или 8 по-големи агнешки котлета
- 1 с. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. зехтин
- 8 с. л. прясно мляко
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за брускетите:
- 4 филии бял хляб за тостер
- 2 с. л. масло
- 1 к. л. риган
- ½ скилидка чесън
- 8 тънки парчета пушена шунка
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 стрък пресен лук
- 1 тиквичка
- 1 ч. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се горчицата, млякото, зехтинът и шареният пипер и с тях се намазват котлетите. Оставят се да се мариноват поне 30 минути. Посоляват се и си запичат за кратко на грил, грил-тиган или в обикновен тиган, леко намазан със зехтин.
- 2.
Фурната се загрява до 200° С. Маслото за брускетите се стопява и в него се слагат пресованият чесън, риганът и малко сол. Кората на хляба се изрязва и филиите се срязват на две. Намазват се от двете страни с маслото и се запичат за 3 мин. във фурната.
- 3.
Зеленчуците се нарязват на тънки правоъгълни парченца с ширината на филиите. Морковите и тиквичката се бланшират за 1 мин. във вряща вода.
- 4.
Шунката се изрязва с размера на филиите. Всяка филийка се покрива с парче шунка и резенчета от бланшираните и свежите зеленчуци. Всичко се посолява леко и се намазва със зехтин. Запичат се за 5-6 мин.
- 5.
Котлетите се слагат за 10 мин. във фурната. Сервират се по два-три котлета и по две брускети със сос от деглазирането* на тигана с 4 с. л. вино.
* Силно нагорещеният тиган започва да пържи месото моментално заедно със соковете, които излизат от него и оставят малки парченца на дъното на тигана. Тези малки пържени парченца са наситени с аромат. Ако се деглазират (навлажнят и съберат) в тигана, от тях се получава вкусен сос. За да деглазирате, извадете месото от тигана. Веднага добавете някаква течност в тигана - вода, вино, бульон или комбинация от тях. Течността трябва да е двойно повече от предвиденото количество сос. Засилете котлона, за да кипне, като непрекъснато бъркате и обирате запържените парченца от дъното на тигана, докато се разтворят в соса. Варете, докато обемът се намали наполовина. Подправете на вкус, а можете да добавите малко масло за вкус, а също и за получаване на гладка смес. После я полейте с лъжица върху готовото месо и сервирайте. По правило виното за деглазиране зависи от вида месо, който сте изпържили. За тази рецепта ви препоръчваме червено.