Агнешки котлети пълнени с козе сирене, смокини, карамелизиран лук и маслини
Приготвянето на агнешки котлети е фина задача, а пък ако са пълнени, работата граничи с бижутерията. Повишеното внимание обаче е напълно оправдано, защото на света са много малко нещата, които са толкова вкусни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 агнешки котлета
- 8 с. л. зехтин
- 4 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. захар
- 2 сушени смокини, ситно нарязани
- 200 г козе крем-сирене
- ½ ч. л. листа от прясна мащерка
- 5-6 черни маслини без костилки, нарязани на кръгчета
- за коричката:
- 1 връзка магданоз
- 2 с. л. листа джоджен или мента, ситно нарязани
- 5 с. л. зехтин
- 100 г филирани бадеми
- 1 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 4 листенца розмарин, ситно нарязани
- 1 с. л. мека дижонска горчица
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът и чесънът се слагат в 4 с. л. сгорещен зехтин и се разбъркват на слаб огън 15 - 20 мин., докато лукът омекне и се карамелизира. Температурата се засилва. Слагат се оцетът, захарта и смокините. Сместа се разбърква, докато течността се изпари.
- 2.
Крем-сиренето се разбърква с останалия зехтин и мащерката.
- 3.
Магданозът се пасира със джоджена, зехтина, бадемите, трохите, розмарина и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 4.
Котлетите се разделят на 4 групи по три. Острието на тънък дълъг нож се прокарва в центъра на филето на всеки три котлета и се завърта на 360°, за да направи отвор. Отворът се напълва от горната страна с плънката от сирене, а от долната страна се слага от лучения пълнеж.
- 5.
Котлетите се запържват поотделно по 3 мин. от всяка страна, докато се зачервят. Слагат се в тавичка, намазват се отгоре с горчицата и билковата смес и се допичат 15 - 40 мин. в зависимост от големината на котлетите във фурна, загрята на 190° С.