Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки котлети пълнени с козе сирене, смокини, карамелизиран лук и маслини

Снимка за Агнешки котлети пълнени с козе сирене, смокини, карамелизиран лук и маслини
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Приготвянето на агнешки котлети е фина задача, а пък ако са пълнени, работата граничи с бижутерията. Повишеното внимание обаче е напълно оправдано, защото на света са много малко нещата, които са толкова вкусни. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 12 агнешки котлета
  2. 8 с. л. зехтин
  3. 4 глави лук, нарязани на полумесеци
  4. 1 скилидка чесън, ситно скълцана
  5. 2 с. л. балсамов оцет
  6. 1 ч. л. захар
  7. 2 сушени смокини, ситно нарязани
  8. 200 г козе крем-сирене
  9. ½ ч. л. листа от прясна мащерка
  10. 5-6 черни маслини без костилки, нарязани на кръгчета
  11. за коричката:
  12. 1 връзка магданоз
  13. 2 с. л. листа джоджен или мента, ситно нарязани
  14. 5 с. л. зехтин
  15. 100 г филирани бадеми
  16. 1 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  17. 4 листенца розмарин, ситно нарязани
  18. 1 с. л. мека дижонска горчица
  19.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът и чесънът се слагат в 4 с. л. сгорещен зехтин и се разбъркват на слаб огън 15 - 20 мин., докато лукът омекне и се карамелизира. Температурата се засилва. Слагат се оцетът, захарта и смокините. Сместа се разбърква, докато течността се изпари.

  2. 2.

    Крем-сиренето се разбърква с останалия зехтин и мащерката.

  3. 3.

    Магданозът се пасира със джоджена, зехтина, бадемите, трохите, розмарина и се подправя със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Котлетите се разделят на 4 групи по три. Острието на тънък дълъг нож се прокарва в центъра на филето на всеки три котлета и се завърта на 360°, за да направи отвор. Отворът се напълва от горната страна с плънката от сирене, а от долната страна се слага от лучения пълнеж.

  5. 5.

    Котлетите се запържват поотделно по 3 мин. от всяка страна, докато се зачервят. Слагат се в тавичка, намазват се отгоре с горчицата и билковата смес и се допичат 15 - 40 мин. в зависимост от големината на котлетите във фурна, загрята на 190° С.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари