Агнешки котлетчета с кокосов орех
Човек с богата фантазия само като прочете списъка с продукти за това ястие, може да изпадне в несвяст, представяйки си букета от вкусови изненади, които го очакват. Освен на вече познатата комбинация месо - мед - чесън, тук небцето и езикът ви ще могат да се насладят и на кокос, куркума, лимон и естрагон. След подобна вечеря всичко е възможно, можете дори да застанете на носа на презокеански параход и да претендирате за титлата "Цар на света".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 агнешки котлета
- 1 с. л. сос уорчестър или соев сос
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 малка глава лук, настъргана
- 1 ч. л. мед
- 1 пресована скилидка чесън
- 1 ч. л. куркума или къри
- 30 г / 3 с. л. кокосови стърготини
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарнитура:
- 600 г картофи
- 2 стръка пресен лук
- 200 мл заквасена сметана
- 1 ч. л. горчица
- 1 с. л. пресен естрагон или 1 ч.л. сушен
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 ч. л. зехтин
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Костите на котлетите се почистват добре от останалите ципи и мазнина.
- 2.
Смесват се лукът, чесънът, куркумата, медът, сос уорчестър, лимоновият сок и кокосът. Всичко се подправя със сол и пипер.
- 3.
Котлетите се обличат с кокосовата смес. Слагат се да постоят около 2 часа в хладилника.
- 4.
Докато се мариноват, се приготвя сосът за гарнитурата. Смесват се сметаната, горчицата, пресният лук, естрагонът, зехтинът, лимоновата кора и лимоновият сок. Всичко се посолява на вкус и се поръсва с бял пипер по желание.
- 5.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Слагат се да се сварят на пара за 10-15 мин.
- 6.
В леко намаслен тиган котлетите се пекат 4-5 мин. от всяка страна.
- 7.
Горещите картофи се заливат със соса и се разбъркват. Сервират се с котлетите със зелена салата.