Агнешки кебап с пресен лук
В българското кулинарно съзнание думата агнешко повлича след себе си Гергьовден, Великден, пресен джоджен, пресен лук, пресен чесън, още куп зелении и съвсем естествено звучи пролетно и празнично.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
- 50 мл зехтин Classic
- 1 ч. ч. розе или бяло вино
- 4 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 връзка джоджен, ситно нарязан
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 щипка кимион
- 4 яйца
- 1 ч. ч. заквасена сметана или кисело мляко
- 200 г кашкавал, едро настърган
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се разбърква със зехтина и се слага в гювеч или съд за печене с капак във фурна, загрята на 180° С. Разбърква се през 15 мин. След като се пече 60 мин., се добавя виното, поръсва се със сол и пипер на вкус и продължава да се пече без капак, докато виното се изпари. Разбърква се през 15 мин.
- 2.
Прибавят се нарязаният лук, магданозът, джодженът, червеният пипер и кимионът. Пече се на 160° С още 20 - 30 мин. или докато месото стане крехко.
- 3.
Яйцата се разбиват със сметаната и кашкавала и се залива месото. Запича се, докато се зачерви.