Агнешки джолан върху качамак със спанак и гъби
Едно истинско празнично ястие, създадено от Пламен Дойчинов. Вярно е, че изисква доста продукти и време, но резултатът е забележително вкусен и определено си заслужава.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 агнешки джоланчета
- 4 големи глави лук или 8 малки
- 5 моркова
- 1 голяма глава целина
- 2 с. л. доматено пюре
- 500 мл червено вино
- 3-4 стръка розмарин
- 3-4 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 3-4 стръка джоджен
- 1 глава чесън
- за качамака:
- 250 г инстантен качамак
- 1,2 л пилешки бульон
- 600 г сметана
- 1 ч. ч. настърган пармезан
- за спанака:
- 500 г спанак
- 1 връзка пресен лук
- 4 скилидки чесън
- за гъбите:
- 200 г печурки
- 200 г кладница
- ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
- зехтин
- сол и пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Изчистените от ципи и жили джоланчета се подправят със сол, пипер и зехтин и се запичат в предварително загрята на 200º С фурна до златистокафяво.
- 2.
В тенджера със сгорещения зехтин се слагат нарязаните на кубчета целина, лук и моркови и се разбъркват постоянно 10 мин. Добавя се доматеното пюре и се разбърква още около 5 мин. Налива се половината от червеното вино и се деглазира (т. е. трябва да ври, докато остане на мазнина). По същия начин се процедира още на два пъти с останалото вино.
- 3.
Билките, 1,5 л вода и разрязаната на две глава чесън се добавят в тавата и се пече, завито с алуминиево фолио 1,5 – 2 часа или до готовност на месото.
- 4.
Джоланчетата се изваждат, а сосът се пасира през ситна цедка и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 5.
За качамака бульонът и сметаната се кипват заедно. Царевичният грис се сипва на тънка струйка при непрекъснато бъркане с тел. Вари се 10-ина мин. при постоянно разбъркване, докато се сгъсти. Накрая се добавя пармезанът и, ако е нужно, се доовкусява със сол и пипер.
- 6.
За спанака се задушават в зехтин ситно нарязаните лук и чесън, добавя се изчистеният от дръжките и измит спанак и се разбърква, докато леко позавехне. Подправя се със сол и пипер.
- 7.
Изчистените гъби се нарязват на парчета и се запържват в зехтин на силен огън. Подправят се със сол, пипер и с магданоза. Порциите се аранжират красиво в големи чинии и се поднасят горещи.