Агнешки джолан със задушен спанак и ориз
Какво да му е лошото на ястие, приготвено както трябва от качествени продукти? Агнешките джоланчета със спанак и ориз са само едно от вкусните месни ястия в Клуба на архитекта, заради които постоянните клиенти продължават да постоянстват.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 агнешки джолана по около 360 г всеки
- 150 г брашно
- 200 мл олио
- 250 г целина, нарязана на кубчета
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 цяла глава чесън
- 5-6 стръка прясна мащерка
- 250 мл бяло вино
- 100 г масло
- сол и черен пипер
- за гарнитурата:
- 250 г ориз
- 800 г пресен спанак
- 100 г масло
- 2-3 скилидки чесън
-
сол
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешките джолани се поръсват със сол и пипер, овалват се в брашното и се запържват от всички страни в силно сгорещеното олио до златисто.
- 2.
В подходяща тава се слагат нарязаните на кубчета целина и лук, необелената глава чесън, разрязана напречно, добавят се джоланите, стръковете мащерка, налива се виното и вода до 1/3 от височината на тавата. Отгоре се слага маслото на едри парчета.
- 3.
Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече са на 230º С за около 2,5 часа като към края алуминиевото фолио се сваля, за да се образува запечена коричка.
- 4.
Оризът за гарнитурата - сварен, отцеден и охладен, се задушава за няколко минути с половината от маслото и се посолява на вкус. Измитият пресен спанак се задушава с останалото масло и чесъна, и също леко се посолява.