Агнешки дроб с картофи и пресен лук на фурна
Черният дроб е силна и вкусна храна, която е едновременно сладка и горчива и много лесно се балансира с малко растително влияние от пресния лук.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г агнешки черен дроб
- 200 мл прясно мляко
- 4 с. л. брашно
- 4 с. л. пречистено масло
- 600 г сварени картофи, нарязани на кръгчета
- 2 връзки пресен лук, нарязан
- 4 яйца
- 200 г кашкавал, настърган
- 100 г заквасена сметана или кисело мляко
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Дробът се нарязва на парчета, залива се с прясното мляко и се оставя да постои поне 2 часа на студено. Отцежда се и се подсушава.
- 2.
Всяко парче се овалва в брашното и се изпържва в сгорещеното масло за кратко от двете страни, докато леко се зачерви. Посолява се, след като се изпържи.
- 3.
В същата мазнина се слага лукът, разбърква се 1-2 мин. и се отстранява.
- 4.
На дъното на тавичка се подреждат картофите. Отгоре се разпределя лукът и се слагат парчетата дроб. Поръсва се с черен пипер.
- 5.
Яйцата се разбъркват със сметаната, джоджена и кашкавала. Със сместа се заливат дробчетата и ястието се запича във фурна, загрята на 200° С, около 20 мин. или докато се стегнат яйцата и всичко леко се зачерви.