Начало За нас Реклама Контакти

Агнешка корона

Снимка за Агнешка корона
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

По-малко от седмица остава до края на постите и официалното начало на сезона на агнешкото. Това е достатъчен повод да ви предложим рецепта за изключително ефектно, ароматно и вкусно ястие, достойно да украси вашата великденска трапеза.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 2 кг цяло парче агнешки ребра с гръбначен стълб
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 главичка лук, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 ч. л. мащерка или чубрица
  • ½ ч. л. салвия
  • ½ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. сол
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. масло
  • 400 г пресни или замразени бланширани млади моркови
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 100 мл червено вино
  • 150 мл бульон
  • 150 мл сметана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се лукът, чесънът, мащерката, горчицата, салвията, черният пипер и зехтинът.

  2. 2.

    Ребрата се срязват внимателно, като ножът се движи плътно до прешлените от едната страна на гръбначния стълб. Процедурата се повтаря и от другата страна. Така имаме 2 равни парчета ребра с по-дебел слой месо в единия край. Всяко ребро се почиства от месото и ципите на 3-4 см от края. От гръбначния стълб и от изрезките може да се направи вкусна супа. Прави се лек нарез в основата на всяко ребро и двете парчета се завързват в кръг с памучен конец с месото навътре. Намазват се от всички страни с ароматната смес и се завиват с фолио. Оставят се да се мариноват за няколко часа в хладилника.

  3. 3.

    След като са престояли достатъчно с маринатата, тя се отстранява и се запазва. Котлетите се посоляват и се намазват с маслото. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200°С.

  4. 4.

    След като са се пекли 20 мин., в тавата около короната се слагат зеленчуците и лукът. Всичко се полива с виното и бульона. Пекат се още 20 мин.

  5. 5.

    Готовите котлети се оставят да постоят 15 мин. преди да се сервират.

  6. 6.

    През това време се изваждат морковите, а останалият в тавата сос се смесва със сметаната и се слага за кратко да се загрее. Пасира се и се прецежда.

  7. 7.

    Короната се сервира със соса и морковите.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари