Агнешка корона
По-малко от седмица остава до края на постите и официалното начало на сезона на агнешкото. Това е достатъчен повод да ви предложим рецепта за изключително ефектно, ароматно и вкусно ястие, достойно да украси вашата великденска трапеза.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 2 кг цяло парче агнешки ребра с гръбначен стълб
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 главичка лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. горчица
- 1 ч. л. мащерка или чубрица
- ½ ч. л. салвия
- ½ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- 400 г пресни или замразени бланширани млади моркови
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 100 мл червено вино
- 150 мл бульон
- 150 мл сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се лукът, чесънът, мащерката, горчицата, салвията, черният пипер и зехтинът.
- 2.
Ребрата се срязват внимателно, като ножът се движи плътно до прешлените от едната страна на гръбначния стълб. Процедурата се повтаря и от другата страна. Така имаме 2 равни парчета ребра с по-дебел слой месо в единия край. Всяко ребро се почиства от месото и ципите на 3-4 см от края. От гръбначния стълб и от изрезките може да се направи вкусна супа. Прави се лек нарез в основата на всяко ребро и двете парчета се завързват в кръг с памучен конец с месото навътре. Намазват се от всички страни с ароматната смес и се завиват с фолио. Оставят се да се мариноват за няколко часа в хладилника.
- 3.
След като са престояли достатъчно с маринатата, тя се отстранява и се запазва. Котлетите се посоляват и се намазват с маслото. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200°С.
- 4.
След като са се пекли 20 мин., в тавата около короната се слагат зеленчуците и лукът. Всичко се полива с виното и бульона. Пекат се още 20 мин.
- 5.
Готовите котлети се оставят да постоят 15 мин. преди да се сервират.
- 6.
През това време се изваждат морковите, а останалият в тавата сос се смесва със сметаната и се слага за кратко да се загрее. Пасира се и се прецежда.
- 7.
Короната се сервира със соса и морковите.