Агнешка дроб-сарма
Макар да съществуват многобройни световни примери за приготвянето на агнешки дреболии като индийската файпара масала - къри с агнешки бял дроб или rognons grillés - бъбреци на скара, някак съвсем в реда на нещата е за Великден и Гергьовден да се придържаме към родната класическа рецепта за дроб-сарма. Ние ви я предлагаме в леко променена версия - обогатена със спанак, вино и кашкавал.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг агнешки дреболии
- 300 г едър спанак или лапад
- 2 с. л. масло
- 1 връзка пресен лук, нарязана на дребно
- 2 ч. ч. ориз
- 1 връзка джоджен, нарязана на дребно
- 1 връзка магданоз, нарязана на дребно
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 яйца
- 2 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. ч. настърган кашкавал
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Агнешките дреболии се измиват добре, заливат се със студена вода, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат да се сварят за около 50 мин. Изваждат се и се нарязват на ситно. Бульонът се запазва.
- 2.
Дръжките на спанака се изрязват и листата се слагат да се попарят за няколко секунди във вряща подсолена вода. Отцеждат се и с половината от тях се покрива дъното на тавичка, намазана с масло.
- 3.
Маслото се сгорещява и в него се запържва лукът за 1 мин. Добавят се дреболиите, разбъркват се и се слагат оризът, джодженът и магданозът. Подправят се със сол и пипер и се наливат виното и лимоновият сок. Щом течността се поеме, се наливат 2 ч. ч. от бульона. Когато всичко заври отново, се сипва в тавата и се покрива с останалите листа.
- 4.
Дроб-сармата се пече във фурна, загрята до 190° С, за около 15 мин. или докато оризът се посвари.
- 5.
Яйцата се разбиват с млякото и се добавя кашкавалът. Ястието се залива и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.