Ачари и нан
Ако искате да изпитате докрай насладата от тези благоуханни индийски рецепти, отчупете с дясната ръка парче нан и с негова помощ, а и с тази на пръстите на същата ръка смело сграбчете една скарида, като не пропуснете да загребете и малко от соса. Опитайте да сложите в устата си цялата хапка и не яжте опашките. Примляскването от удоволствие е допустимо. :)
СъставНеобходими продукти за 8
- за скаридите:
- 1 глава лук, нарязанa на ситно
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. къри паста или на прах
- 1 с. л. настърган пресен джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 люта чушка, разрязана по дължина
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 2 ч. л. кимион на зърна
- 2 ч. л. семена от синап
- 2 ч. л. лучено семе
- 1 щипка семена от копър
- 400 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 800 г едри сурови скариди, обелени
- 2 с. л. пресен кориандър или магданоз, нарязани на ситно
- сол и пипер на вкус
- за хляба:
- 6 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. суха мая
- 2 ½ ч. ч. хладка вода
- 125 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 3-4 с. л. стопено масло
- 1 с. л. семена от лук или черен сусам
Начин на приготвяне
- 1.
За индийския хлаб нан маята се разтваря във водата, смесва се с млякото и солта. Добавя се по 1 ч. ч. от брашното, като се бърка с дървена лъжица. Когато се сгъсти достатъчно, тестото се доомесва на масата, предварително поръсена с брашно. Меси се около 10 мин., докато тестото стане гладко и еластично.
- 2.
Тестото се слага в дълбока купа или тенджера, намазана с олио, за да втаса на стайна температура за 8 часа или през нощта.
- 3.
Фурната се загрява предварително на 250° С. Ако разполагате с огнеупорни тухли, можете да ги измиете и да ги подредите в тава за печене. Може да се използва и сач. Тухлите или сачът се слагат в студената фурна и се загряват постепенно. В краен случай можете да печете директно върху тава с по-дебело дъно, която се загрява предварително.
- 4.
Тестото се премесва отново с ръце, които се потапят от време на време в стопеното масло, докато то свърши. Тестото се разделя на 7 топки, които се разтеглят с ръце на елипса. Тухлите, сачът или тавичката за печене се поръсват с брашно, отгоре се слагат хлябовете, посипват се със семената и се пекат, докато порозовеят от двете страни.
- 5.
За скаридите лукът се слага в загрятото олио и се задушава за около 10 мин., докато леко се зачерви.
- 6.
Добавят се кърито, джинджифилът, чесънът, лютата чушка и се разбъркват се около минута. Слагат се смленият кориандър, кимионът, синапът, семената от лук и от копър. Запържват се около минута.
- 7.
Слагат се доматите, сосът се подправя със сол и се оставя за поври на тих огън около 15 мин., като се разбърква от време на време.
- 8.
Добавят се скаридите и се разбъркват на силен огън за 3-4 мин. или докато се сварят. Объркват се с пресния кориандър и се поднасят.