Тайните на класическия омлет
При френския омлет първо се сипват в тигана разбитите яйца (и подправки), после се слага плънката и накрая се сгъва. Докато при италианската фритата например всички съставки се смесват още в началото с яйцата. Французите казват, че най-важното нещо за хубавия омлет е тиганът. Те използват тежък чугунен тиган, но и този с незалепващо покритие върши работа. За 1 омлет са нужни 3 яйца, 1 с. л. масло и тиган с диаметър 20 см.
1. Яйцата се разбиват леко с вилица. Не бива да се получава много пяна.В тиган се сгорещява маслото - когато започне да избива пяна, се сипват яйцата.
2. Разбитите яйца се разпределят в тигана с вилица, като леко се разбъркват, докато се повтвърдят.
3. С помощта на вилица или шпатула се повдигат краищата на омлета, за да изтече към дъното останалата отгоре течна част.
4. Плънката се разпределя в средата, по диаметъра.
5. Тиганът се наклонява първо в срещуположна на дръжката посока и с шпатула се захлупва една трета от омлета.
6. После с рязък удар по дръжката или пак с помощта на шпатула се сгъва отгоре и другата част.
7. Целият омлет се захлупва с бързо движение върху чиния, с шева надолу.
Вижте в галерията илюстрациите на стъпките.
Има безброй варианти за плънка на омлета. Ето няколко идеи:
Балканска: бяло сирене, домати, спанак и лук;
Морска: пушена сьомга, пъстърва или варени скариди;
Месна: леко запечен и нарязан бекон или наденица; нарязана на кубчета варена шунка и малко кашкавал;
Зелена: спанак или киселец с малко заквасена сметана;
Вегетарианска: сотирани гъби с малко варени картофи и спанак; печен патладжан и червени чушки.