Начало За нас Реклама Контакти

Зелена фритата

Снимка за Зелена фритата
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Фритатата по своята същност е омлет, но с някои особености. Тя е по-дебела от класическото френско ястие и вместо да се обръща, горната страна се запича за кратко в силно сгорещена фурна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 яйца
  • 200 г листа от спанак, лобода, киселец и др.
  • 1 скилидка чесън
  • 1 топка моцарела, нарязана
  • 100 г чедър или кашкавал, нарязани на ленти
  •  зехтин, сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 1 с. л. сгорещен зехтин се слага чесънът за няколко секунди и се добавят зелените листа нарязани на ситно. Разбъркват се, докато позавехнат. Оставят се да изстинат.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват, добавят се зелените листа, сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се сипва в загрята намаслена тавичка. Отгоре се подреждат парченцата моцарела и чедърът или кашкавалът.

  3. 3.

    Така оформената фритата се слага на умерен огън върху котлона за 4-5 мин. и после се поставя на най-високото ниво на фурната за още 3-4 мин. или докато се зачерви. Сервира се гореща.

Идея: За по-пикантен и наситен вкус заменете листните зеленчуци с пера от пресен лук и прибавете половинки чери доматчета.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари