Зелена фритата
Фритатата по своята същност е омлет, но с някои особености. Тя е по-дебела от класическото френско ястие и вместо да се обръща, горната страна се запича за кратко в силно сгорещена фурна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 яйца
- 200 г листа от спанак, лобода, киселец и др.
- 1 скилидка чесън
- 1 топка моцарела, нарязана
- 100 г чедър или кашкавал, нарязани на ленти
- зехтин, сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В 1 с. л. сгорещен зехтин се слага чесънът за няколко секунди и се добавят зелените листа нарязани на ситно. Разбъркват се, докато позавехнат. Оставят се да изстинат.
- 2.
Яйцата се разбиват, добавят се зелените листа, сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се сипва в загрята намаслена тавичка. Отгоре се подреждат парченцата моцарела и чедърът или кашкавалът.
- 3.
Така оформената фритата се слага на умерен огън върху котлона за 4-5 мин. и после се поставя на най-високото ниво на фурната за още 3-4 мин. или докато се зачерви. Сервира се гореща.
Идея: За по-пикантен и наситен вкус заменете листните зеленчуци с пера от пресен лук и прибавете половинки чери доматчета.