Как се бели чесън и как да го направим още по-полезен

Когато в рецептата има чесън, обикновено това са не повече от 2-3 скилидки. Обелването им не отнема кой знае колко време, но какво става, ако трябва да се подготви 3 или 4 пъти по-голямо количество? Нека представата за досадното белене на лепкавите скилидки не ви отказва да приготвите повечко скордаля - великолепния балкански сос за риба, или пък да направите вкусна пикантна туршия.
Има няколко начина да спестите време и съвсем на набързо да обелите колкото искате чесън:
• използвайте две метални купи;
• купете си силиконов ролер;
• загрейте чесъна за 20 сек. в микровълнова фурна;
• запечете скилидките на сух тиган;
• притиснете скилидките с широката част на остието на ножа.
Как става това може да видите на клипа на kitchendaily.com:
Всички сме чували за невероятните полезни качества на чесъна, но знаете ли че само с малко вода и сол може го направим още по-здравословен?
От няколко години ферментиралите храни будят любопитството на много учени и готвачи. Традиционите методи за ферментация са доста прости за прилагане и обогатяват продуктите както с витамини и полезни млечнокисели бактерии, така и с нови вълнуващи вкусове.
За да се приготви 1 буркан от 400 мл ферментирал чесън:
• обелете скилидките на 4-5 едри глави чесън;
• поставете ги в буркана и ги залейте с подсолена престояла вода (1 с. л. сол на 100 мл вода);
• сложете капачката на буркана, но не го затваряйте плътно, за да може образувалият се при ферменатцията въглероден диоксид да излиза свободно;
• сложете буркана на тъмно и след 2-3 седмици го преместете в хладилника, за да може да запазите чесъна по-дълго.
Ферментиралият чесън може да се използва във всяка рецепта, която не търпи топлинна обработка, защото тя ще унищожи свойствата му на пробиотик, като убие полезните бактерии. Макар чесънът да е готов за ползване след 2-3 седмици, всеки допълнителен ден в хладилника променя и смекчава вкуса му.