Начало За нас Реклама Контакти

Гаспачо с печени чушки в ледена купа

Снимка за Гаспачо с печени чушки в ледена купа
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 1 нощ за купата
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Гаспачото може и да е класическа супа, но поднесено във вледеняваща атмосфера, ще разтрепери всекиго от удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг домати
  2. 1 краставица, нарязана на малки кубчета
  3. 2 зелени печени чушки, ситно нарязани
  4. 1 червена прясна чушка, ситно нарязана
  5. 3 с. л. сок от лайм или лимон
  6. 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
  7. 2 скилидки чесън, пресовани
  8. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  9. 1 авокадо, ситно нарязано, по желание
  10.  зелен лук за гарниране
  11. 2 с. л. зехтин арбекина
  12.  сол на вкус
  13. за ледената купа:
  14.  чери домати
  15.  теменужки
  16. 1 лимон, нарязан на кръгчета
  17.  стръкове розмарин, магданоз и мента
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    За ледената купа се налива 2 см вода на дъното на голяма купа. Замразява се. Огоре се поставя друга по-малка купа, така че от всички страни да остане разстояние поне 1 см. - това ще бъде стената на ледената купа. Купата се фиксира с тиксо, за да не се движи, когато се напълни водата. Слагат се нарязаните чери домати, теменужките, лимонът и зелените стръкове. Налива се догоре вода между двете купи, а в по-малката може да се постави пакет сол за тежест. Замразява се във фризер за една нощ. За да се извади ледената купа, тиксото се отстранява и голямата купа се топва за секунди в гореща вода. Махат се пластмасовите купи и ледениятсъд  се замразява отново върху хартия за печене. Държи се във фризера до сервирането.

  • 2.

    Доматите се обелват. Срязват се на четвъртини. Отделят се семките. Половината от месото на доматите се пасира заедно с половината краставица и половината червена чушка. Останалите домати се нарязват на малки кубчета. Пасираната смес може да се прецеди, за да се отделят семките.

  • 3.

    Смесват се пасираната зеленчукова смес с останалите много ситно нарязани зеленчуци и печените чушки. Подправя се със сол и сок от лайм. Добавят се лукът, магданозът, авокадото и чесънът. Супата се слага да се охлади за около час.

  • 4.

    Сипва се в ледената купа и се гарнира със зехтин, лимон, краставица и зелен лук. 


Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари