Гаспачо с печени чушки в ледена купа
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг домати
- 1 краставица, нарязана на малки кубчета
- 2 зелени печени чушки, ситно нарязани
- 1 червена прясна чушка, ситно нарязана
- 3 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 авокадо, ситно нарязано, по желание
- зелен лук за гарниране
- 2 с. л. зехтин арбекина
- сол на вкус
- за ледената купа:
- чери домати
- теменужки
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
-
стръкове розмарин, магданоз и мента
Начин на приготвяне
- 1.
За ледената купа се налива 2 см вода на дъното на голяма купа. Замразява се. Огоре се поставя друга по-малка купа, така че от всички страни да остане разстояние поне 1 см. - това ще бъде стената на ледената купа. Купата се фиксира с тиксо, за да не се движи, когато се напълни водата. Слагат се нарязаните чери домати, теменужките, лимонът и зелените стръкове. Налива се догоре вода между двете купи, а в по-малката може да се постави пакет сол за тежест. Замразява се във фризер за една нощ. За да се извади ледената купа, тиксото се отстранява и голямата купа се топва за секунди в гореща вода. Махат се пластмасовите купи и ледениятсъд се замразява отново върху хартия за печене. Държи се във фризера до сервирането.
- 2.
Доматите се обелват. Срязват се на четвъртини. Отделят се семките. Половината от месото на доматите се пасира заедно с половината краставица и половината червена чушка. Останалите домати се нарязват на малки кубчета. Пасираната смес може да се прецеди, за да се отделят семките.
- 3.
Смесват се пасираната зеленчукова смес с останалите много ситно нарязани зеленчуци и печените чушки. Подправя се със сол и сок от лайм. Добавят се лукът, магданозът, авокадото и чесънът. Супата се слага да се охлади за около час.
- 4.
Сипва се в ледената купа и се гарнира със зехтин, лимон, краставица и зелен лук.