Начало За нас Реклама Контакти

Скордаля

Снимка за Скордаля
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

За разлика от родния черноморски вариант в Гърция правят култовия чеснов сос за пържена риба най-често със сварени картофи, а не с хляб.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г картофи
  • 6 скилидки чесън
  • 150 мл лек зехтин
  • 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се слагат да се сварят. Отцеждат се и се пресоват.

  • 2.

    В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и като се бърка с дървена лъжица се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.
     

Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари