Скордаля
За разлика от родния черноморски вариант в Гърция правят култовия чеснов сос за пържена риба най-често със сварени картофи, а не с хляб.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г картофи
- 6 скилидки чесън
- 150 мл лек зехтин
- 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се слагат да се сварят. Отцеждат се и се пресоват.
- 2.
В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и като се бърка с дървена лъжица се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.
Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари