Да подготвим агнешки пържоли
Често, когато попаднем на цяло агнешко гръбче, не сме в състояние да се справим с обработката на месото и с разделянето му на порции. Ивелина Иванова, шеф-готвач на „Меню“, ни показва как най-лесно и правилно да обезкостим месото и да получим чудесни порции чисто месо на пържоли, удобни и лесни за приготвяне.
1. Избира се агнешко гръбче, като се предвиждат по 2 срещуположни ребра за порция.
2. Обръща се с кожата надолу и с остър нож за филетиране се минава от вътрешната страна на ребрата. Острието на ножа се движи с къси движения по костта. По този начин се обезкостява от двете страни.
3. Ребрата се отстраняват, като се повдигат нагоре и острието на ножа се прекарва по гръбначния стълб.
4. Внимателно се изрязват жилите.
5. Ако има останала част от лопатката, се обрязва от двете страни с ножа и се отстранява.
6. Обезкостеното гръбче се подправя със сол и пипер на вкус и се завива на стегнато руло.
7. Овъpзва се със здрав бял памучен конец през 3 см.
8. Полученото месно руло се слага в хладилника да се стегне за поне 4 часа. Нарязва се на пържоли с остър тънък нож, като острието се прекарва точно в средата между две връзвания.
9. Получават се чудесни сочни агнешки пържоли без кост.