Начало За нас Реклама Контакти

Вкусният лукс на липсващото време

Снимка за Вкусният лукс на липсващото време

Вероятно всеки от нас е изпадал в тъжната ситуация да се върти на бързи обороти между хладилника, мивката и печката, докато се опитва да приготви подобаваща трапеза за някой специален случай или дори за най-обикновена семейна вечеря. И със сигурност често се случва времето да не достига, за да се представите в най-добрата си кулинарна страна пред хората, които обичате. Чудесно е, че все пак съществува решение на този сериозен темпорален проблем. 

À la minute

Буквално означава на минутата и е френският израз за ястие, приготвено за изключително кратко време. В България тази фраза се е превърнала в съществителното аламинут и храната, описвана с нея, е важна част от менюто на доста заведения.
Обикновено като аламинути се предлагат яйца, приготвени по най-разнооб-разни начини - омлети, забулени, бъркани. Това широко приложение на яйцата в бързото готвене се дължи на факта, че те изискват много кратка термична обработка, независимо дали се пържат, запичат или варят. Пъдпъдъчите яйца също са много подходящи и внасят интересен външен вид и вкус в бързите рецепти.

Не пържи!

Българите често предпочитат пърженето като начин за приготвяне на нещо вкусно и лесно. Високата температура на мазнината много лесно променя хранителните продукти, така че те да добият вида на дълго приготвяни ястия. Но същата висока температура предизвиква и някои неблагоприятни за здравето химични промени в мазнината. 
Много успешен вариант за замяна на не толкова здравословното пържене е източноазиатската техника stir-fry. При нея продуктите се готвят в тиган с обло дъно, наречен уок, с малко количество силно сгорещена мазнина, но при непрекъснато разбъркване. Така зеленчуците и месото достигат завършен кулинарен вид, без да поемат прекалено много от олиото. Често при подобно готвене в уока се добавя и малко количество течност - бульон, сухо вино, кокосово мляко.
Челният опит на средиземноморската кухня, който здравословно може да се прилага в приготвянето на аламинути, се състои в един процес, намиращ се някъде между пърженето и задушаването. Това задължително става в зехтин, често овкусен с една-единствена скилидка чесън. Другото условие е малко след загряването на зехтина в съда да се добави или течност, или много сочни продукти - домати, лук, месо, морски дарове и др.
Големите парчета риба и месо също не изискват продължително време за готвене. Съвсем спокойно могат просто да се сложат в силно нагорещен тиган без мазнина и да се обръщат от всяка страна за по няколко минути или, както се казва, да се запечатат. Макар така приготвени в българските очи да изглеждат напълно сурови, това просто не е вярно. Сготвени по този начин, вкусовите им качества със сигурност изпъкват най-добре.

Весели се!

Методите за бързо готвене си идват съвсем на мястото, ако трябва да организирате весело парти. Най-добрият начин да се справите с това начинание е да приготвите разнообразни малки хапки.
Обикновено те се правят на основата на тесто и се допълват с приготвени по различни начини и с разнообразни продукти пълнежи и гарнитури. Самите тестени основи също са изключително многообразни. Всяко от популярните ястия, приготвени на този принцип, като пиците, включително и затворения вариант - калцоне, кишовете и пайовете, могат да се направят миниатюрни и да бъдат изядени най-много на две хапки. Всички класически рецепти като неаполитанската пица с аншоа и каперси или киш лорен от Лотарингия с плънка от яйца, сирене, бекон, лук и сметана са напълно възможни за изпълнение в миниверсия.
Тестото за пайовете се приготвя изключително лесно в кухненски робот само от брашно, мазнина (масло или мас), сол и малко ледена вода, докато пиците, дори мъничките, изискват сериозно месене и задължително използване на зехтин. Удобството е, че и двете теста могат да се приготвят един ден предварително. Съхраняват се в хладилник, без да имат контакт с въздуха.
Друга много използвана основа е тази от многолистно тесто. Направата му в домашна обстановка е продължителна и трудоемка и изисква добри кулинарни умения. Целта е да се получи тесто, съставено от много пластове, които са разделени от тънък слой мазнина и това се постига с многократно сгъване на тестото около кубче масло, умело разточване и поне 20-минутен престой след това.
За целта на спешното готвене използването на готово тесто е оправдано. От него могат да се получат различни форми, които впоследствие се гарнират по вкус и желание. Най-популярни са кроасаните, които могат да бъдат напълнени със задушени лук и маслини например. Ако си спомняте, допреди двайсетина години в България се продаваха едни шестоъгълни изделия от многолистно тесто с изрязано в средата кръгче така, че да се образува малка кухина. Те много логично се наричаха бутерки и основното им предназначение беше да се пълнят с различни солени плънки като крем-сирене или руска салата. Кулинарният термин за тези хапки е воловани (от френски vol-au-vent, буквално преведено - полет с вятъра, заради въздушността на тестото) и обикновено плънката им се състои от задушени за дълго време и на много слаб огън меса и зеленчуци. Когато става въпрос за готвене, ограниченията на теорията са създадени най-вече да не се спазват и затова винаги може да се експериментира с риби и миди в сметана например. От многолистно тесто се приготвят и баркети. Те наподобяват формата на малки лодки и се изпичат заедно с плънката, която може да е от пушена сьомга или аспержи с доматен сос.

Алтернативи

За други популярни варианти на парти хапките се използват различни видове хляб, нарязан на филии. Кростините, кростоните и брускетите са италианските предложения. Всички те представляват препечени на скара или на фурна и намазани със зехтин и чесън филийки от селски или бял хляб, които се различават най-вече по размерите си. Допълнително могат да се гарнират с нарязани на малки кубчета зеленчуци, месо, риба и морски дарове. Алтернативата на хляба са хапки, направени от разстлан на тънък слой качамак, който след като изстине, се нарязва в подходящи форми.
Вече въоръжени с нови идеи и планове за вкусни изживявания, подготвени за нула време, спокойно можем да се отдадем и на останалите неща от живота, които все пак успяват да конкурират колосалното значение на добрата храна.

от Людмил Хайдутов Март 2011
Рецепти по темата
Коментари