Вкусен фестивал на сливата в Троян

Кулминацията на тазгодишния весел фестивал на сливата в Троян е кулинарният конкурс, който ще се състои на 29 септември, събота. Под меката топлина на септемврийското слънце от 10:30 часа на централния площад в балканския ни град ще премерят сили професионалисти от една страна, и любители кулинари от друга, за да създадат интересни свои вариации на ястия и сладкиши със сливи.
Всъщност разделите в състезанието са пет: най-добро ястие със сини сливи за любители; най-добро ястие със сини сливи за професионалисти; най-добър десерт със сини сливи за любители; най-добър десерт със сини сливи за професионалисти и най-добро мезе за сливова ракия.
Конкурсът е организиран изключително сериозно, за което свидетелства и съставът на журито. То е председателствано от самия Андре Токев, един от най-успешните наши майстори на съвременната кухня, наложил своето име и в чужбина, в момента шеф-готвач на хотел Хилтън в Берлин. Сред "съдиите" е авторката в Divino Вили Гълъбова, един от най-добрите винени експерти у нас, а също и двама опитни сомелиери с фино настроени сетива за храната и напитките, Мишо Марковски и Тодор Тодоров. Петият член на журито, Иванка Църова, е инженер технолог по хранене и дългогодишен преподавател по ресторантьорство и хотелиерство.
Организаторите, с присъщото си троянско гостоприемство, канят на фестивала всички ценители на добрата храна, на добрата сливова и на местните "сливови" традиции да опитат ястията и сладкишите на участниците в конкурса.