Заек със сини сливи
Средноевропейските кулинарни традиции винаги са обръщали подобаващо внимание на дивеча, затова и в Словакия гозбите със заешко са добре известни. В тази рецепта месото е в познатата комбинация със сушени сини сливи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек
- 3 ч. ч. леко червено вино
- 1 с. л. сушени манатарки
- 200 г сушени сини сливи
- 2 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 резен целина
- 1 морков
- 3 с. л. брашно
- 3 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 300 г печурки
- 1 с. л. студено масло
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Заекът се нарязва на парчета и се залива с виното. Добавят се сушените манатарки, сливите, бахарът, дафиновият лист, риганът и ситно нарязаните целина и морков. Оставя се да се маринова за 1 нощ в хладилника. Месото се изважда и се подсушава. Маринатата се прецежда, гъбите, сливите и зеленчуците се запазват. Течността се кипва, като се отстранява пяната, и се оставя да изври наполовина.
- 2.
Месото се посолява и се овалва в брашното. Маслото се сгорещява и месото се слага на умерен огън да се зачерви от всички страни. Изважда се.
- 3.
В същата мазнина се слага лукът и се разбърква 3-4 мин., за да се задуши. Слагат се запазените зеленчуци от маринатата без сливите. Разбърква се 2-3 мин. Връща се месото и се залива с редуцираната течност от маринатата. Затваря се с капак и се оставя да се задушава на тих огън около 40 мин., или докато месото почти омекне.
- 4.
Добавят се печурките и сините сливи. След около 20 мин. ястието е готово. Накрая се слага 1 с. л. студено масло, разбърква се, докато се стопи, и се поднася.