Начало За нас Реклама Контакти

Заек със сини сливи

Снимка за Заек със сини сливи
120
Време за приготвяне: 2 часа + една нощ за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Средноевропейските кулинарни традиции винаги са обръщали подобаващо внимание на дивеча, затова и в Словакия гозбите със заешко са добре известни. В тази рецепта месото е в познатата комбинация със сушени сини сливи. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 заек
  2. 3 ч. ч. леко червено вино
  3. 1 с. л. сушени манатарки
  4. 200 г сушени сини сливи
  5. 2 зърна бахар
  6. 1 дафинов лист
  7. 1 ч. л. сушен риган
  8. 1 резен целина
  9. 1 морков
  10. 3 с. л. брашно
  11. 3 с. л. масло
  12. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  13. 300 г печурки
  14. 1 с. л. студено масло
  15.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Заекът се нарязва на парчета и се залива с виното. Добавят се сушените манатарки, сливите, бахарът, дафиновият лист, риганът и ситно нарязаните целина и морков. Оставя се да се маринова за 1 нощ в хладилника. Месото се изважда и се подсушава. Маринатата се прецежда, гъбите, сливите и зеленчуците се запазват. Течността се кипва, като се отстранява пяната, и се оставя да изври наполовина.

  2. 2.

    Месото се посолява и се овалва в брашното. Маслото се сгорещява и месото се слага на умерен огън да се зачерви от всички страни. Изважда се.

  3. 3.

    В същата мазнина се слага лукът и се разбърква 3-4 мин., за да се задуши. Слагат се запазените зеленчуци от маринатата без сливите. Разбърква се 2-3 мин. Връща се месото и се залива с редуцираната течност от маринатата. Затваря се с капак и се оставя да се задушава на тих огън около 40 мин., или докато месото почти омекне.

  4. 4.

    Добавят се печурките и сините сливи. След около 20 мин. ястието е готово. Накрая се слага 1 с. л. студено масло, разбърква се, докато се стопи, и се поднася.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари