Печени бухти със сливи
Бухтите произхождат от Централна Европа и обратно на българската традиция, там те по-често са изпечени, а не изпържени. В тази рецепта пухкавите сладкиши са приготвени с класическа плънка от сини сливи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 3 с. л. кафява захар
- 2 яйца
- 120 г масло
- 200 г бяло брашно
- 200 г ръжено или пълнозърнесто брашно
- ½ ч. л. сол
- 8 големи сини сливи - пресни, сушени или от компот
- 4 с. л. захар за плънката
- 100 мл червено вино
- пудра захар за поръсване
- за пикантния чай:
- 2 с. л. пресен джинджифил, нарязан на филийки
- 1 пръчка канела
- 2 зърна карамфил
- 4 зърна бахар
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 л вода
- мед и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в 3 с. л. хладко мляко и се добавя 1 с. л. захар. Оставя се да втаса около 15 мин., покрита и на топло.
- 2.
Стопяват се 80 г масло и се оставя леко да се охлади. Яйцата се разбъркват и се смесват с шупналата мая, двата вида брашно, останалата захар, щипка сол и разтопеното масло. Добавя се хладко прясно мляко, колкото да се получи средно твърдо тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 45 мин. или докато удвои обема си.
- 3.
Плодовете се заливат с виното и захарта в касерола и се слагат да поврат на умерен огън, докато сосът се сгъсти и сливите леко омекнат. Ако плодовете са от компот, само се накисват във виното и захарта. Останалото масло се разтопява. Тестото се разделя на 8 - 10 части. В средата на всяка се слага по една слива и тестото се прегъва. Бухтите се потопяват в разтопеното масло и се подреждат една до друга в тава. Покриват се и престояват 30 - 45 мин., за да втасат.
- 4.
Пекат се във фурна, загрята до 180° С, за около 30 мин. Фурната се изключва и бухтите престояват още 5 - 10 мин. в нея.
- 5.
Бухтите се сервират топли, поръсени с пудра захар.
- 6.
За чая джинджифилът и останалите подправки се заливат със студена вода, слагат се да покъкрят 3-4 мин., покрити с капак. Оставят се да постоят още 3-4 мин., чаят се прецежда и се сервира с мед и лимонов сок на вкус.