Начало За нас Реклама Контакти

Печени бухти със сливи

Снимка за Печени бухти със сливи
150
Време за приготвяне: 90 минути + 90 минути за втасване
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Бухтите произхождат от Централна Европа и обратно на българската традиция, там те по-често са изпечени, а не изпържени. В тази рецепта пухкавите сладкиши са приготвени с класическа плънка от сини сливи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 20 г прясна мая
  3. 1 ч. ч. прясно мляко
  4. 3 с. л. кафява захар
  5. 2 яйца
  6. 120 г масло
  7. 200 г бяло брашно
  8. 200 г ръжено или пълнозърнесто брашно
  9. ½ ч. л. сол
  10. 8 големи сини сливи - пресни, сушени или от компот
  11. 4 с. л. захар за плънката
  12. 100 мл червено вино
  13.  пудра захар за поръсване
  14. за пикантния чай:
  15. 2 с. л. пресен джинджифил, нарязан на филийки
  16. 1 пръчка канела
  17. 2 зърна карамфил
  18. 4 зърна бахар
  19. 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  20. 1 л вода
  21.  мед и лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в 3 с. л. хладко мляко и се добавя 1 с. л. захар. Оставя се да втаса около 15 мин., покрита и на топло.

  2. 2.

    Стопяват се 80 г масло и се оставя леко да се охлади. Яйцата се разбъркват и се смесват с шупналата мая, двата вида брашно, останалата захар, щипка сол и разтопеното масло. Добавя се хладко прясно мляко, колкото да се получи средно твърдо тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 45 мин. или докато удвои обема си.

  3. 3.

    Плодовете се заливат с виното и захарта в касерола и се слагат да поврат на умерен огън, докато сосът се сгъсти и сливите леко омекнат. Ако плодовете са от компот, само се накисват във виното и захарта. Останалото масло се разтопява. Тестото се разделя на 8 - 10 части. В средата на всяка се слага по една слива и тестото се прегъва. Бухтите се потопяват в разтопеното масло и се подреждат една до друга в тава. Покриват се и престояват 30 - 45 мин., за да втасат.

  4. 4.

    Пекат се във фурна, загрята до 180° С, за около 30 мин. Фурната се изключва и бухтите престояват още 5 - 10 мин. в нея.

  5. 5.

    Бухтите се сервират топли, поръсени с пудра захар.

  6. 6.

    За чая джинджифилът и останалите подправки се заливат със студена вода, слагат се да покъкрят 3-4 мин., покрити с капак. Оставят се да постоят още 3-4 мин., чаят се прецежда и се сервира с мед и лимонов сок на вкус.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари