Торта за отслабване

Добавянето на шоколадова торта към традиционната закуска ще помогне на желаещите да отслабнат, съобщава в. "Дейли телеграф". Това на пръв поглед абсурдно или революционно твърдение е резултат от целенасочени изследвания.
Закуската осигурява енергия за целия ден, помага за функционирането на мозъка и отключва метаболизма. Именно тя най-успешно регулира грелина - хормон, който увеличава глада. Макар и грелинът да се покачва преди всяко хранене, той се потиска най-ефикасно по време на закуска. Ето защо тя е важна за поддържането на оптималното тегло. Макар и да звучи прекалено хубаво, израелски учени твърдят, че ако към традиционната закуска бъде добавен десерт, това ще помогне за отслабването.
Най-подходящо е сладките неща да се хапват сутрин, защото тогава метаболизмът е най-активен и калориите може да бъдат изгорени през целия ден. Добавянето на бисквити или шоколад към закуската, която се състои от протеини и въглехидрати, също помага и бъде избегнато желанието за нещо сладко по-късно.
Учени от университета на Тел Авив разделили 193-ма доброволци със затлъстяване, но без диабет, в две групи. Те били подложени хранителни режими с еднаква калорийност, който за едната група бил нисковъглехидратен и предвиждал закуска от 300 калории, а за другата група - балансирана закуска с 600 калории, завършваща с шоколадова торта. По средата на 32-седмичното изследване и двете групи отслабнали средно с 15 кг на човек. През втората част на изследването хората от нисковъглехидратната група възстановили средно 10 кг, а другите, ощастливени с право на десерт, отслабнали с още 7 кг. В края на периода доброволците, хапващи торта на закуска, отслабнали средно с 18 кг повече.
Макар и двете групи да приемали еднакъв брой калории на ден - мъжете по 1600, а жените по 1400, участниците с нисковъглехидратната закуска били по-незаситени и се чувствали по-гладни. Ядяло им се повече сладко и въглехидрати и в крайна сметка това ги подтиквало да нарушават плана за хранене. Затова и групата с право на десерт имала повече успех при поддържането на теглото.
"Опитът да се избягват напълно сладките неща може да създаде психологическо пристрастяване към тези храни в дългосрочен план," казва проф. Даниела Якубович от екипа.