Торта Захер
СъставНеобходими продукти за 16 порции
- 125 г краве масло
- 150 г тъмен шоколад
- ½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. царевично нишесте
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. ч. смлени бадеми
- 5 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 щипка сол
- за глазурата:
- 200 г мармалад от кайсии
- 280 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
- ½ ч. ч. вода
- ¾ ч. ч. захар
Начин на приготвяне
- 1.
Основата се приготвя, като маслото се разтопява на водна баня заедно с начупения шоколад.
- 2.
Смесват се брашното, нишестето, смлените бадеми и бакпулверът. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта, а белтъците - със солта.
- 3.
Охладената маслено-шоколадова смес се сипва при жълтъците. След това се прибавя брашнената маса и внимателно се слагат разбитите белтъци.
- 4.
Основата се пече във форма, намазана с масло и посипана с галета, за около 45 мин. на 180° С. Изключва се фурната и се оставя в нея още 15 мин., след което се изважда от формата и се охлажда.
- 5.
Мармаладът се загрява и с него се намазва основата.
- 6.
Приготвя се шоколадова глазура, като захарта се слага в студена вода в тиган с дебело дъно. Разбърква се на слаб огън, докато се разтопи захарта, след което се оставя да поври 2 мин. Добавя се шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Сместа се бърка на слаб огън от 3 до 5 мин. Тя трябва до достигне до температура 110° С, или палецът и показалецът се потапят в ледена вода, после в шоколадовата глазура и когато се допрат един до друг, трябва да се разтегля шоколадова нишка. Готовата глазура трябва да се използва бързо. С нея се залива тортата и се разпределя равномерно. Върху тортата се изписва Sacher.