Начало За нас Реклама Контакти

Торта Захер

Снимка за Торта Захер
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Никой не знае каква е точната рецепта на тортата "Захер". Това е нашият вариант. Опитайте го!

СъставНеобходими продукти за 16 порции

  • 125 г краве масло
  • 150 г тъмен шоколад
  • ½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. царевично нишесте
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. ч. смлени бадеми
  • 5 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 щипка сол
  • за глазурата:
  • 200 г мармалад от кайсии
  • 280 г тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
  • ½ ч. ч. вода
  • ¾ ч. ч. захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Основата се приготвя, като маслото се разтопява на водна баня заедно с начупения шоколад.

  2. 2.

    Смесват се брашното, нишестето, смлените бадеми и бакпулверът. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта, а белтъците - със солта.

  3. 3.

    Охладената маслено-шоколадова смес се сипва при жълтъците. След това се прибавя брашнената маса и внимателно се слагат разбитите белтъци.

  4. 4.

    Основата се пече във форма, намазана с масло и посипана с галета, за около 45 мин. на 180° С. Изключва се фурната и се оставя в нея още 15 мин., след което се изважда от формата и се охлажда.

  5. 5.

    Мармаладът се загрява и с него се намазва основата.

  6. 6.

    Приготвя се шоколадова глазура, като захарта се слага в студена вода в тиган с дебело дъно. Разбърква се на слаб огън, докато се разтопи захарта, след което се оставя да поври 2 мин. Добавя се шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Сместа се бърка на слаб огън от 3 до 5 мин. Тя трябва до достигне до температура 110° С, или палецът и показалецът се потапят в ледена вода, после в шоколадовата глазура и когато се допрат един до друг, трябва да се разтегля шоколадова нишка. Готовата глазура трябва да се използва бързо. С нея се залива тортата и се разпределя равномерно. Върху тортата се изписва Sacher.


Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари