Шоколадова торта с круши и лавандула
![Снимка за Шоколадова торта с круши и лавандула](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/25-Torta s krushi i lavandula-660X430.jpg)
Предлагаме ви една впечатляваща торта с ароматни круши и деликатното ухание на лавандула. Приготвянето й изисква повече време и усилия, но от тази среща на шоколада и плодовете се получава едно наистина възхитително произведение на сладкарското изкуство.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за шоколадовия блат:
- 3 големи яйца
- 6 с. л. пудра захар
- 100 г брашно
- 2 с. л. какао
- 1 щипка сол
- за лешниковия блат:
- 6 големи яйца
- 120 г пудра захар
- 120 г брашно
- 100 г фино смлени лешници
- 1 щипка сол
- за крема:
- 700 мл течна млечна сметана
- 2 стръка лавандула за сметаната
- 300 г бял шоколад
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. есенция ванилия
- 1 зряла круша, нарязана на малки парченца
- 1 цяла круша
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2 стръка лавандула за крушите
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. ч. вода
- за гарниране:
- 200 г лешници
- 50 г тъмен шоколад
- 1 стрък лавандула
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват с миксер за 3 мин. на високи обороти заедно със захарта. Прибавят се брашното, пресято с какаото и солта. Изпича се блат в кръгла форма с диаметър 24 см върху хартия за печене. Пече се около 10 мин. на 190°С.
- 2.
Лешниковият блат се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта за 3 мин. Прибавят се пресятото със солта брашно и смлените лешници. Пече се върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната (23х32 см) за 10 мин. на 190° С.
- 3.
Изпеченият лешников блат се нарязва на ленти с ширина 3 см.
- 4.
Цялата круша се срязва на четири и всяка четвъртина се нарязва на тънки ивици, като не се стига до края.
- 5.
Слагат се да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. Щом поврат 5 мин., се добавя крушата, нарязана на малки парченца, и срязаните четвъртини. Оставят се 3 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно.
- 6.
Сметаната се слага да заври с 2 стръка лавандула. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Сипват се семенцата от ванилията и се разбърква добре. Оставя се да изстине и се слага да се стегне в хладилника за 3-4 часа.
- 7.
Охладеният и сгъстен крем се разбива с миксер, разделя се на две части и половината се разбърква с малките парченца круша.
- 8.
Шоколадовият блат се намазва леко с четка с прецедения сироп от крушите и се покрива с 2 с.л. от крема. Всяка от нарязаните ленти от лешниковия блат се сиропира леко, намазва се с крем и се навива спиралообразно, докато се покрие диаметърът на шоколадовия блат. Отгоре и отстрани се намазва с крема, в който не са прибавени круши.
- 9.
Тортата се украсява отстрани с едро нарязани лешници, а отгоре се гарнира с четвъртините круша, разтопен натурален шоколад, лавандула и лешници.