Шоколадова торта с пияни вишни
Тази торта не бихте я поднесли току-тъй, нали? Самият й външен вид задължава! А като се вгледате в детайлите, ще видите, че не е много подходяща за детски рожден ден. Но за дамско следобедно парти някоя лятна събота е просто перфектна! Предупредете обаче приятелките си да дойдат пеша, за да си нямат после неприятности с КАТ. Да ви е сладко!
СъставНеобходими продукти за 1 торта
- за блата:
- 260 г брашно
- 500 г пудра захар
- 10 яйца
- 3 с. л. какао
- за крема:
- 6 с. л. какао
- 100 мл коняк
- 300 г масло
- 120 мл прясно мляко
- 200 г захар на кристали
- 250 г пудра захар
- 8 яйца
- 2½ ч. ч. вишни без костилките
- 200 г натурален шоколад
- 2 пакетчета ванилена захар
- 50 г филирани бадеми или други ядки
- 200 мл разбита сметана за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 с. л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.
- 2.
Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.
- 3.
За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем е готов.
- 4.
От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. В нея се слагат 2/3 от какаовия крем. Върху него се подреждат половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.
- 5.
Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.