Начало За нас Реклама Контакти

Рокфор е овче сирене, като млякото за него идва само от три породи животни, които пасат на територията на департамента Авейрон и някои съседни райони в южната част на Франция. Питите рокфор са сравнително малки - 20 см в диаметър, 10 см височина и тежат 2-3 кг. Тези факти, както и производственият процес са прилежно описани в документите за наименованието за контролиран произход на сиренето. Това гарантира, че никъде другаде по света не може да се произведе истински рокфор.

За да се постигне уникалният вкус, непастьоризираното мляко се подсирва със сирище от стомаха на теле и се заразява с плесента Penicilium roqueforti, която задължително трябва да произхожда от пещерите около селото Рокфор сюр Сулзон, където ще отлежава поне 80 дни и сиренето.

Доказано е, че това е храната с най-голямо естествено съдържание на глутамат, което в немалка степен определя влечението към рокфора.

Както повечето плесенни сирена, рокфор се представя най-добре в компанията на сладки плодове - круши, смокини, грозде и на сладки вина. Класическата комбинация е със сотерн от Бордо.

от Меню Юни 2014
Рецепти по темата
Коментари