Карамелизирана круша с рокфор
Сините сирена, чийто вероятно най-популярен представител е рокфорът, по принцип са чудесни с плодове, особено с круши. Но простата комбинация от двата продукта лесно може да се превърне в отлично предложение за след десерта с помощта на лек карамелов сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ароматни зрели круши
- 2 с. л. кафява захар
- 2 с. л. мед
- 1 с. л. масло
- 1 пръчка канела
- 1 карамфилче
- 100 г рокфор
Начин на приготвяне
- 1.
Крушите се обелват, срязват се на половинки, изчистват се от семките и се нарязват ветрилообразно.
- 2.
Маслото се разтопява, прибавят се захарта и медът. Сосът се карамелизира леко. Прибавят се подправките и 2 с. л. вода. Слагат се крушите и се оставят да се позадушат, докато се сгъсти отново сосът.
- 3.
Сиренето се натрошава и се слага да се разтопи в тиган на умерен огън.
- 4.
Крушите се поднасят с разтопения рокфор и малко карамелов сос.