Броколи - подготовка и приготвяне
Още по външния вид се познава, че броколите са близък роднина на карфиола, само че зелени и с малко по-различна форма на розичките. Благодарение на френската кралица Катарина Медичи (1492 - 1519) се доставя за пръв път в Европа. Оттам се пренася в Англия, където става известен под наименованието "Италиански аспержи". А Томас Джеферсън, трети президент на САЩ, го внася в родината си, където се радва на голяма популярност.
Броколите също са много ценен зеленчук, много богат на витамини С и А, на фосфор и калций.
Сервират се топли или студени - в салати и ястия.
Подготовка:
Стеблото се отрязва и ако ще се ползва в рецептата, се обелва и се нарязва на кръгчета. Обикновено се разделя на розички.
Приготвяне:
Броколите могат да се задушават и варят като карфиола.
Идеи за сервиране:
· Горещите броколи се подправят с топено масло и чесън.
· Сварените броколи се заливат с бешамел, поръсват се с кашкавал и пипер и се запичат.
· Броколите се бланшират за 1 мин., отцеждат се и се сервират студени със зехтин, лимонов сок, сол и горчица.