Пикантно пуешко филе с броколи и оризово фиде
Ако все още сте на празнична вълна, но ви се иска да приготвите бърза и лесна вечеря, тази рецепта е подходяща за целта. В нея крехкото пуешко месо е овкусено с богат набор от подправки, а броколите придават приятна свежест.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г броколи
- 800 г пуешко филе
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. настърган джинджифил
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с.л. сок от лайм или лимон
- 2 с.л. рибен сос или соев сос
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч.л. паста от кориандър или нарязан пресен кориандър или магданоз
- 50 г тънко оризово фиде
- олио за пържене на фидето
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите се накъсват на розички и се слагат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и се заливат с ледена вода.
- 2.
Месото се нарязва на много ситно. В загрятото олио се слагат джинджифилът, лютата чушка и лукът. След 1-2 мин. се добавя месото и се разбърква, докато порозовее. Сипват се броколите и се разбъркват още 2-3 мин.
- 3.
Смесват се сокът от лайм, рибният сос, захарта и чесънът и с получената смес се залива ястието. Разбърква се и се прибавя кориандърът или магданозът. Овкусява се със сол и пипер, ако е необходимо.
- 4.
В малък тиган се налива 1 см олио и се загрява. В него се пуска фидето на малки порции за една секунда, за да бухне. Отцежда се върху кухненска хартия. Всяка порция се поднася с малко от изпърженото оризово фиде.