Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова торта с круши и лавандула

Снимка за Шоколадова торта с круши и лавандула
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Предлагаме ви една впечатляваща торта с ароматни круши и деликатното ухание на лавандула. Приготвянето й изисква повече време и усилия, но от тази среща на шоколада и плодовете се получава едно наистина възхитително произведение на сладкарското изкуство.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за шоколадовия блат:
  • 3 големи яйца
  • 6 с. л. пудра захар
  • 100 г брашно
  • 2 с. л. какао
  • 1 щипка сол
  • за лешниковия блат:
  • 6 големи яйца
  • 120 г пудра захар
  • 120 г брашно
  • 100 г фино смлени лешници
  • 1 щипка сол
  • за крема:
  • 700 мл течна млечна сметана
  • 2 стръка лавандула за сметаната
  • 300 г бял шоколад
  • 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. есенция ванилия
  • 1 зряла круша, нарязана на малки парченца
  • 1 цяла круша
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 2 стръка лавандула за крушите
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. ч. вода
  • за гарниране:
  • 200 г лешници
  • 50 г тъмен шоколад
  • 1 стрък лавандула

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват с миксер за 3 мин. на високи обороти заедно със захарта. Прибавят се брашното, пресято с какаото и солта. Изпича се блат в кръгла форма с диаметър 24 см върху хартия за печене. Пече се около 10 мин. на 190°С.

  2. 2.

    Лешниковият блат се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта за 3 мин. Прибавят се пресятото със солта брашно и смлените лешници. Пече се върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната (23х32 см) за 10 мин. на 190° С.

  3. 3.

    Изпеченият лешников блат се нарязва на ленти с ширина 3 см.

  4. 4.

    Цялата круша се срязва на четири и всяка четвъртина се нарязва на тънки ивици, като не се стига до края.

  5. 5.

    Слагат се да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. Щом поврат 5 мин., се добавя крушата, нарязана на малки парченца, и срязаните четвъртини. Оставят се 3 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно.

  6. 6.

    Сметаната се слага да заври с 2 стръка лавандула. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Сипват се семенцата от ванилията и се разбърква добре. Оставя се да изстине и се слага да се стегне в хладилника за 3-4 часа.

  7. 7.

    Охладеният и сгъстен крем се разбива с миксер, разделя се на две части и половината се разбърква с малките парченца круша.

  8. 8.

    Шоколадовият блат се намазва леко с четка с прецедения сироп от крушите и се покрива с 2 с.л. от крема. Всяка от нарязаните ленти от лешниковия блат се сиропира леко, намазва се с крем и се навива спиралообразно, докато се покрие диаметърът на шоколадовия блат. Отгоре и отстрани се намазва с крема, в който не са прибавени круши.

  9. 9.

    Тортата се украсява отстрани с едро нарязани лешници, а отгоре се гарнира с четвъртините круша, разтопен натурален шоколад, лавандула и лешници.


Галерия
Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари