Свинско филе по китайски
Чудели ли сте се защо в китайските ресторанти поръчаните порции пристигат почти начаса на вашата маса? Вероятно сте останали с впечатлението, че в кухните им се извършва някаква магия. Но отговорът е далеч по-прост: китайците са хора с рационално мислене, иначе нямаше да са една от най-напредналите нации в световната икономика. А както знаем и в кухнята славата им се носи по цял свят. Та магия няма. Всичко става страшно бързо и лесно. Убедете се сами с нашето.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г свинско филе
- 3 с. л. олио
- 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 червена люта чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. соев сос
- 1 ч. л. шери или бяло вино
- за марината:
- 1 с. л. натурално нишесте
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 с. л. соев сос
- 1 ч. л. захар
Начин на приготвяне
- 1.
Свинското филе се нарязва на тънки и дълги парчета с дебелина 5 мм.
- 2.
Приготвя се марината, като в купа се смесят нишестето, соевият сос, захарта и чесънът. Филетата се слагат в маринатата, объркват се добре и престояват 15 мин.
- 3.
В дълбок тиган със загрято олио се слага филето и се бърка непрекъснато около 5 мин., докато стане крехко. Когато месото е готово, се залива с виното и соевия сос. Прибавят се лютата чушка и пресният лук, разбърква се и се сервира.
Идея:
Ястието може да се поднесе със сварен ориз или задушени зеленчуци.