Пълнени пуешки гърди с кестени и пастет от гъши дроб по унгарски
Софиянци сигурно си спомнят с немалка доза носталгия за Унгарския ресторант на "Раковска". Но освен прочутия специалитет "Добра жена" и прословутия гулаш едва ли ще се сетите за някоя друга унгарска гозба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пуешко филе
- 200 г гъши или пилешки дроб
- 100 г масло
- 1 с. л. нарязан на ситно лук
- 100 мл прясно мляко
- 200 г кестени
- 100 мл пилешки бульон
- 1 яйце
- 2 с. л. брашно
- 50 мл червено вино
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в 50 г масло, прибавя се дробът, нарязан на парчета, леко се запържва, подправя се със сол и пипер, поръсва се с 1 ч.л. брашно, разбърква се, налива се прясното мляко. Щом сместа заври и се посгъсти, се пасира на пастет.
- 2.
Кестените се измиват, връхчетата им се цепват леко с остър нож и се слагат в загрята на 200°С фурна. Когато обвивката им се разпука, се изваждат и обелват. Запържват се леко в 1 ч.л. масло, подправят се с настъргано индийско орехче и се заливат с пилешкия бульон. Задушават се на тих огън под капак, докато омекнат. Охлаждат се.
- 3.
Пуешкото филе се разделя на четири парчета, леко се начуква и се натрива със сол и пипер.
- 4.
Пастетът се смесва с яйцето и кестените. Пуешкото месо се намазва с получената смес, навива се на руло и внимателно се увива с алуминиево фолио. Пълнените филета се пекат в загрята фурна на 180°С за 40 мин. Изваждат се и след 15 мин. се развиват от фолиото, заливат се с 1 с.л. разтопено масло и останалия бульон от печенето им, и се слагат във фурната да се запекат докато почервенеят.
- 5.
Когато са готови, пуешките рулади се изваждат, мазнината от тавата се отстранява, прибавя се виното и се слага на котлона. С помощта на лъжица се остъргват внимателно всички полепнали частички от съда. Когато полученият сос се посгъсти се прецежда.
- 6.
Пълнените пуешки филета се сервират със соса и задушени сушени сини сливи.